Козятинчан вчили, що робити при бойових діях і як надавати допомогу пораненим

Козятинчан вчили, що робити при бойових діях і як надавати допомогу пораненим
  • У четвер, 10 березня в міському будинку культури провели медичні курси для цивільного населення.

  • Людям розповідали важливі правила, які рятують життя - як зупинити кровотечу, що використати замість джгута і як вижити, якщо в місті ведуться обстріли.

  • Радимо почитати, це корисні лайфхаки

Ми звикли до того, що на сцені міського будинку культури проводять концерти і показують вистави. Але це у мирний час. Цього разу сцена стала лекторієм, де  працівники швидкої медичної допомоги Максим і Дмитро навчали козятинчан як рятувати життя собі та іншим в умовах ведення бойових дій.

Все вимірюється в секундах

Почали із того, що робити цивільним у разі ведення бойових дій. Якщо почався обстріл, в жодному разі не можна бігати. Тому що для військового ви будете просто чорним силуетом, він не зрозуміє, хто це - цивільний чи військовий, а тому може вистрілити. Якщо йде кулевий бій і перестрілка, в жодному разі не можна ховатися за автомобілями, магазинами чи МАФами. Ці об’єкти завжди потрапляють під прицільний обстріл. Машини обстрілюють, щоб на них не могли виїхати військові чи цивільні, магазини і МАФи - тому що там можуть ховатися люди. Максим наголошує - якщо починається обстріл, треба впасти і притулитися до землі. Ідеальний варіант - якщо це буде якась заглибина. Можна також ховатися за високими бордюрами. Лежати на землі ногами до обстрілів. Так ви зможете відсуватися від обстрілів і бачити, де хто рухається.

Можна ховатися за бетонними спорудами, але вони теж можуть не витримати, все залежить від того, з якого калібру ведеться обстріл. Уникайте будинків із цегли. Якщо в цегляну будівлю влучить снаряд, вона розсипеться. Тому тримайтеся подалі від багатоповерхівок. Завжди, коли ховаєтеся, шукайте очима інше місце, куди можна буде сховатися далі.

Відео дня

Якщо йдуть танкові бої, чутиметься хлопок. Танк перезаряджається за 4 секунди. Тож у такому разі у вас буде рівно 4 секунди для того, щоб перебігти на безпечнішу ділянку. Так само відбігти подалі від багатоповерхівок і притиснутися до землі. При обстрілах гранатометами спершу чується свист. Щойно ви його почули, у вас в середньому 4 секунди, щоб впасти і сховатися.

- Найстрашніше - це урагани, - каже Максим. - Це як реактивні літаки, ті, якими зараз по Харкову стріляють. Це касетні бомби. Вони найстрашніші. Майже ніхто не виживає. Коли він летить, чується гул, і приблизно на відстані 200 метрів над землею висипає касети і покриває квадрат, де повністю все живе знищується. Вони заборонені Женевською конвенцією, але росіянам по-барабану. Тому якщо такий звук чуєте, ви повинні розуміти, що тут два варіанти - або це літак або це може бути ракета. У військовий час ви повинні готуватися до цієї думки і коли ви будете чути такий звук, ви завжди шукаєте місце, де можна сховатися.

Якщо обстріл застав вас у будинку, можна лягти у керамічну ванну, обкладену подушками. Це вбереже від вибухової хвилі.

Ваша безпека - №1

При боях є три зони: червона, жовта і зелена. Червона - це зона активних бойових дій. Вона найнебезпечніша. Жовта зона - це коли ви чуєте бойові дії, але вони вам прямо не загрожують. У такому разі якщо вас поранено, ви можете відповзти у безпечніше місце. Чи якщо поранило когось, хто поруч, можете відповзти разом із пораненим. Найбезпечніша зелена зона - це коли ви вдалині чуєте обстріли чи вибухи, але вам прямо нічого не загрожує. Лише у жовтій та зеленій зоні можна надавати медичну допомогу. А повний огляд пораненого можна робити лише в зеленій зоні.

Думати треба в першу чергу за себе і турбуватися про власну безпеку. Тому медичну допомогу іншим можна надавати лише у тому разі, якщо ви самі не поранені і якщо вам нічого не загрожує.

До військових радять підходити з голови, щоб людина, якщо прийде до тями, в вас не вистрілила. Якщо починаються обстріли, прикривайтеся пораненим.

Як накладати джгути

При пошкодженні кінцівки виникає артеріальна чи венозна кровотеча. Якщо бачите, що кров б’є фонтаном - це артеріальна кровотеча. Вона дуже небезпечна, оскільки за лічені хвилини людина втрачає дуже багато крові.

Якщо бачите артеріальну кровотечу, перше, що треба зробити - натиснути на рану коліном. Таким чином у вас будуть вільні руки. Якщо в рані є уламок кістки чи снаряда, щоб не травмуватися, можна під коліно покласти будь-що, навіть телефон. Якщо поруч із вами є ще хтось, хто може надати допомогу, можна запхати пальці в рану.

Зі школи ми знаємо, що для зупинки артеріальної кровотечі використовують джгути. Джгут радять тримати в такому місці, де ви зможете його швидко дістати. В жодному разі не класти в сумку чи рюкзак. Ідеально, якщо він лежатиме у нагрудній кишені.

Є декілька видів джгутів. Військовий джгут чорного кольору, який називається турнікет чи джгут-закрутка. Він універсальний, втім у звичайній аптеці його не купиш.

Ще є джгут Есмарха - гумовий джгут, який знайомий українцям ще з радянських часів. Раніше продавався навіть в аптеках.

Його плюс в тому, що він дуже швидко зупиняє кровотечу. Втім є і мінус - такий джгут неможливо послабити.

Як пояснив Дмитро, джгут Есмарха не можна накладати на голу шкіру, обов’язково між шкірою і джгутом має бути одяг, хустинка чи рушник. Берете джгут фіксаторами донизу, розтягуєте до білого кольору і обертаєте навколо кінцівки. Кожен наступний тур накладайте на попередній. Важливо, щоб між турами не потрапляла шкіра, тому що це створює додатковий травматизм і пришвидшує відмирання тканини. Коли джгут накладений, продіваєте в отвори фіксатор. Дивитеся, чи зупинилася кровотеча. Після цього фіксуєте час накладання.

У якості джгута можна використовувати і звичайну хустинку чи тканину у формі великого трикутника. Берете хустинку за кінці, розтягуєте і крутите, доки вона не перетвориться на мотузку.

Накладаєте на кінцівку. Потім зав’язуєте кінці на один вузлик, при цьому не сильно затягуєте, щоб залишився трішки простір. Робите ще один вузлик і не затягуєте до кінця. У цей вузлик вставляється закрутка. Третій вузлик зав’язуєте туго. Берете закрутку. Це може бути звичайна товста металева проволока 15 сантиметрів завдовжки. Важливо, щоб закрутка була міцною. Вставляєте закрутку в отвір другого вузлика. Відтягуєте і закручуєте. І так кожен тур. Якщо не відтягувати, тканина просто перекрутиться. Закручуйте закрутку, доки кінцівка не змінить колір і кровотеча не зупиниться.

Щоб зафіксувати, можете просунути проволоку-закрутку під тканину. Після цього треба підфіксувати чимось, щоб хустинка не відкрутилася. Для фіксації можна використовувати кільце від пластикової пробки. Продіваєте його в хустинку, ставите посередині. Коли закрутили джгут, продіваєте проволоку-закрутку в кільце.

Хустинку також можна використовувати як пов’язку і для фіксації шин при переломах кінцівок.

Джгут накладається на 5 сантиметрів вище рани. Якщо не можете зрозуміти, звідки кровотеча, накладайте максимально високо. Після того, як накладете джгут, можна зробити огляд кінцівки і перекласти джгут вище місця поранення.

Максим наголошує, що джгут накладається на 2 години. Якщо кінцівка буде затиснута більше 4 годин, почнеться відмирання тканини. Тому чим швидше ви доставите людину до лікарні, тим більше шансів буде врятувати кінцівку. Саме тому треба обов’язково писати час накладання джгута. Якщо під рукою немає нічого, чим ви можете написати, можна використати кров потерпілого і написати час на лобі.

Що робити, якщо доставити потерпілого до лікарні протягом 2 годин неможливо? Якщо ви наклали джгут-закрутку, через дві години його можна трохи послабити, щоб колір шкіри змінився до нормального. Відновиться кровотеча - знову закручуєте. Якщо використали джгут Есмарха, вище нього можна накласти закрутку, а джгут Есмарха зняти.

Куди джгут не накладеш

Особливо небезпечні поранення шиї, пахової та підпахової ділянки. Кровотеча дуже сильна, а джгут у цих місцях використовувати не можна. Лише пов’язки і тампонування рани.

Якщо пошкоджена артерія на шиї, треба судину притиснути валиком. Протилежну від рани руку потерпілого закласти за голову і накласти пов’язку від місця рани під пахву піднятої руки назад до рани. Так у кілька турів. Далі опускаємо підняту руку і фіксуємо до тулуба вище ліктя.

Якщо поранення шиї у вас і поруч немає нікого, хто може допомогти, суньте пальці в рану, тисніть і кличте на допомогу. При собі добре мати свисток. Він стане в нагоді, щоб покликати на допомогу.

Якщо кровотеча у підпахвинній ділянці, коліном тиснемо на рану, беремо хустку чи бинт і тампонуємо. Накладаємо пов’язку на рану, потім фіксуємо руку, прибинтовуючи її вище передпліччя до тулуба.

Якщо кровотеча у паховій ділянці, однією кінцівкою зафіксуйте здорову ногу, тому що якщо почнене одразу тиснути на рану, через сильний біль людина може вас ногою скинути. Попередьте пораненого, що буде дуже боляче. Больового шоку при таких пораненнях не буває. Натисніть коліном на рану. Під коліно запхайте тканину або бинт, щоб заповнити рану. Покладіть на ногу шину, або палку чи штахету. Зафіксуйте шину в трьох місцях - поперек коліна, вище коліна, на поясі.

Якщо поранення у вас, накладіть на рану тканину, сильно притисніть і кличте на допомогу. 

Венозна кровотеча

При венозній кровотечі кров помірно витікає. Таку кровотечу можна зупинити звичайною тугою пов’язкою. В саму рану запхайте бинт чи хустку і добре притисніть рану. Вище можна накласти джгут, потім припустити і перевірити - якщо кровотечі не буде, джгут можна зняти.

Якщо людина непритомна

Якщо людина втратила свідомість, її треба перевести в стабільне положення. Як це робити, показав Дмитро. Алгоритм дій: “вільна каса” - “дзвінок другу” - “дозвольте з вами потанцювати”. Підходимо до потерпілого зі зручного боку, ближню до себе руку непритомного піднімаємо. Це - “вільна каса”. Іншу руку кладемо до протилежного плеча. Це - “дзвінок другу”. Дальню ногу згинаєте в коліні. Це - “дозвольте з вами потанцювати”.

За зігнуті руку і ногу тягнете непритомного на себе і так перевертаєте. Потім ногу ставите під кутом 90 градусів і слухаєте дихання, рахуючи від 101 до 110. Має бути три вдихи. У стабільному положенні навіть якщо у людини почнеться блювота, вона не захлинеться. 

Якщо у людини через вибухову хвилю чи контузію почалися судоми, не перевертайте її, доки судоми не закінчаться. Зафіксуйте голову і чекайте, поки постраждалого перестане трусити.

Повну версію лекції можна переглянути на відео нижче

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up