Куди ми котимося? Збираються судити морпіха, який затримав бойовика "ЛНР"

Куди ми котимося? Збираються судити морпіха, який затримав бойовика "ЛНР"

У Одесі офіцеру 137 окремого Одеського батальйону морської піхоти Військово-морських сил України капітану Віктору Камінському оголосили обвинувачення в незаконному позбавленні волі із застосуванням зброї. Кримінальне провадження щодо Камінського з позивним Жак відкрили за заявою жителя Лисичанська, якого Жак (коли служив у батальйоні «Донбас») нібито викрав і цілу добу утримував проти його волі. Сталося це в липні 2014 року, відразу після звільнення Лисичанська.

 

«У перші години, коли ми увійшли в Лисичанськ, в місті зовсім не було влади. У РВВС сиділо кілька міліціонерів. У збройовій кімнаті була купа зброї, але вони навіть не намагалися чинити опір проросійським силам. Тупо сиділи і чекали. Бойовики відчайдушно пручалися, але батальйон «Донбас» вибив їх з міста, втративши кілька побратимів важкопораненими і убитими. У таких умовах, в умовах безвладдя, ми почали патрулювати місто. Міліціонерів роззброїли і до з'ясування обставин розпустили по домівках ", - описує цей випадок сам Камінський.

— Під час патрулювання мені на очі потрапив автомобіль, — розповідає піхотинець. — На лобовому склі демонстративно красувалася георгіївська стрічка. Водій, як ні в чому не бувало, їхав по вулиці, ще залитій кров'ю і засипаній порожніми гільзами. Природно, ми зупинили машину для перевірки, адже в перші години після звільнення міста з нього масово втікали бойовики. У машині виявився пістолет ПМ. Водій заявив, що зброя не його. І додав, що ми «укровскіе карателі» і «солдати хунти» ".

За словами Жака, затриманий день провів у райвідділі. При перевірці особи з'ясувалося, що це відставний радянський полковник, під час окупації вів активну пропаганду на підтримку ворога. Але доказів того, що він брав безпосередню участь у боях, не було, тому було прийнято рішення його відпустити. Йдучи з міліції, він заявив, що «помститься» і ми його ще «пригадаємо». А тепер, через два з половиною роки, він написав заяву в прокуратуру.

Відео дня

Камінський вважається серед добровольців легендарною постаттю. Восени 2014 року він особисто вивів з оточення під Іловайськ близько чотирьохсот бійців - як членів добробатів, так і військовослужбовців лінійних частин. Серед врятованих було і кілька десятків одеситів. Ніяких нагород за свій подвиг Камінський не отримав.

Він виводив в розташування українських військ «донбасівців» Юрія Савелло і Зазу Інасарідзе (позивні Іспанець і Мандрівник). Іншим разом був врятований боєць Ігор «Брокер» Гевко.

Під час активної фази бойових дій під Іловайськом капітан Жак, який командував тоді другою штурмовою ротою «Донбасу», брав участь у спробі прорвати ззовні кільце оточення. Очевидцем цього епізоду став автор книги «Іловайський щоденник», боєць батальйону «Дніпро-1» Роман Зіненко.

Після того, як «Донбас» був переданий Нацгвардії, капітан Віктор Камінський підписав контракт зі Збройними силами. Зараз він служить у морській піхоті Військово-морських сил України.

 

Влад ЛІСОВИЙ

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up