Куди зникли портрети Героїв із Алеї пам’яті?

Куди зникли портрети Героїв із Алеї пам’яті?
  • Із дошки біля пам’ятного знаку Героям, які загинули в АТО, зняли всі світлини.
  • Залишилася сама бетонна конструкція.
  • Алею пам’яті будуть переносити чи оновлювати — з’ясували наші журналісти

На другий рік від початку війни у Козятині відкрили Пам’ятник Героям, які загинули в АТО. Місцем для гранітного меморіалу обрали територію перед дошкою пошани, що на вулиці Пилипа Орлика. Цю бетонну дошку встановили ще за часів Радянського Союзу. Свого часу на ній були фотографії почесних громадян міста, колективів різних установ та організацій, мешканців Козятина та Козятинщини і навіть старовинні світлини нашого міста.

Частину дошки присвятили воїнам, яких ми втратили на сході. На момент, коли відкривали Пам’ятник Героям АТО, там були портрети сімох наших земляків. Серед них — двоє козятинчан (Віктор Ковальчук і Вадим Наумов) і п’ятеро військових із сіл колишнього Козятинського району (Володимир Чорноус, Олександр Москалюк, Микола Лукашук, Юрій Осаулко та Шайдулла Камзінов).

Влітку кожного року дошку пошани оновлювали: змінювали світлини, час від часу ремонтували. А в 2019-му вирішили із нею попрощатися. Конструкцію демонтували через те, що вона морально та фізично застаріла. Але розібрали її не повністю. Під ніж пішла лише права частина, де розміщували світлини трудових колективів установ і підприємств міста та району. На тому місці висадили туї. Натомість ліву частину, присвячену нашим землякам, які загинули в АТО, залишили. Так радянська дошка пошани перетворилася на Алею пам’яті. На той момент там було вже 16 портретів наших Героїв — стільки мешканців Козятинщини полегли на полі бою за перші п’ять років війни.

Відео дня

Минулого тижня ми проходили повз парк і нашу увагу привернуло те, що на Алеї пам’яті немає жодної світлини. Виникло логічне запитання — її будуть просто оновлювати чи взагалі перенесуть в інше місце? Бо саме так сталося у Вінниці. На Європейській площі, що біля знаменитої вежі, стояв пам’ятний знак на честь Небесної сотні та Героїв АТО і поруч із ним — електронне табло, на якому транслювалися світлини загиблих Героїв із Вінниччини. Нещодавно і табло, і скульптурну композицію демонтували, щоб перенести на площу Тараса Шевченка, що біля Свято-Преображенського собору.

Тож ми звернулися до начальниці відділу культури Козятинської міської ради Світлани Рибінської і запитали, що планують робити з Алеєю пам’яті.

— Ми її просто будемо оновлювати до Дня Незалежності, — каже Світлана Рибінська. — Додамо портрети Героїв, які загинули після 24 лютого. Все замовили, портрети друкуються. Будемо клеїти своїми силами: і міська рада, і відділ культури.

Як з’ясувалося, концепція Алеї пам’яті дещо зміниться. Якщо раніше на дошці були портрети не лише Героїв із Козятина, а й із сіл колишнього Козятинського району, то після оновлення там будуть світлини виключно воїнів із Козятинської територіальної громади.

— Ми не проти всіх інших, але кожна громада вшановує своїх, — каже Рибінська.

 

Читайте також:

Темно і страшно: чому ліхтарі на вулиці знову не світять?

На стадіоні оновлюють огорожу

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (11)
  • Анатолій Загоруй

    А як пояснити дитині що твого дідуся портрета вже не має бо він не з козятинської. громади ?
  • Вася Васин

    не парьтесь, та мабуть буде магагазин або паркінг керманичів. усе для робітників...
  • Вася Васин

    я їх ще будучи десяьиліткою гатив камінцями...)))
  • Катя Чорноус

    Навіщо було присвоювати звання "Почесний громадянин міста Козятин ", вішати фото на дошку, щоб потім ось так ганебно його зняти,та ще й при активній фазі війни!? Він загинув в Луганську, він захищав нашу країну, хоч він там ніколи не жив,він не ділив людей ,як і кожний з тих хто там був увіковічений. На будинку де він проживав теж була знята дошка,але Слава Богу що вистачило совісті повернути її назад. Дивний у вас спосіб, "вшанування" пам'яті воїнів які віддали своє життя ( Але, нехай це буде на совісті того хто ініціював цю ідею, і як кажуть " Там все бачать,Не Пробачать!!!"

    Татьяна Ковалёва reply Катя Чорноус

    Катя Чорноус Дивно, чому люди , депутати мовчать? Чому не вимагають повернення фото Героїв на місце?

keyboard_arrow_up