Він був ідеалом у своєму короткому житті. В останню дорогу провели Іллю Завального

Він був ідеалом у своєму короткому житті. В останню дорогу провели Іллю Завального
  • Тривожна звістка надійшла в громаду у вівторок, 23 травня.
  • Важко на душі ще й тому, що Ілля поповнив воїнів небесного війська в День свого народження.
  • Як прощалися з загиблим захисником України та яким його знали —  у нашій розповіді

Почалося прощання з Героєм в храмі Покрови пресвятої Богородиці. Священники ПЦУ провели за загиблим воїном чин поховання. Над тілом брата схилили свої голови сестрички Ніна і Зіна, а мама Героя Надія Іллівна обняла руками домовину сина. Людей до церкви Покрови прийшло трохи більш звичного.

Серед присутніх були колеги Іллі по роботі Настя, Василь та Вероніка. Про Іллю вони говорили по черзі.

Відео дня

— Кажуть, що ідеальних людей не буває, а Ілля якраз був тим ідеалом. У нього було багато того, чого не вистачає іншим людям — доброти, милосердя, поваги до старших. Він був відкритим душею і серцем. У нашому відділку він працював з 2021 року був душею колективу і самим надійним другом.

Його однокласники Маріна і Діма казали, що Ілля зі школи мав мрію працювати в органах правопорядку, а подруги сестри Іллі Наталя та Тетяна зазначили, що він був душею компанії і легким у спілкуванні.

Заупокійну літургію провели священники ПЦУ благочинний Вінницько-Тульчинської єпархії Роман Масира та настоятель храму Покрови митрофорний протоієрей Василь Влізло.

По завершенні служби Божої траурна колона рушила на площу Героїв Майдану.

Відкрила мітинг реквієм начальник Козятинської культури Світлана Рибінська такими словами:

— Шановна громадо, сьогодні знову у венах холоне кров, а розум відмовляється вірити. Хлопець, у якого могло бути велике майбутнє — дім, сім’я, діти та улюблена робота. Не судилося… Раніше це був друг, сусід, хлопець, якого просто знали, а зараз це воїн небесного війська, якого ми проводжаємо в останню дорогу. Десь там із-за хмаринок він дивиться на нас, обіймає подумки рідних і хоче, щоб всі вони далі жили. Жили і пишалися своїм сином і братом. 

Далі ведуча прощального мітингу розповіла біографію Героя

Народився Ілля 19 травня 1996 року в селі Рубанка. Там зростав, навчаючись, у Флоріанівській школі. Після школи вступив до Харківського університету внутрішніх справ.

З 2018 року працював слідчим в м. Хмільник, а з 2021 року — в місті Козятині. Мав звання — лейтенант національної поліції України.

В грудні 2022 року був призваний на військову службу за контрактом. Водій-електрик 2 самохідного артилерійського взводу, 1 самохідної артилерійської батареї, самохідного артилерійського дивізіону військової частини А 0281.

— Завальний Ілля Михайлович, вірний військовій присязі на вірність українському народу, мужньо виконавши військовий обов’язок в бою за Україну, її свободу та незалежність — загинув 19 травня 2023 року, у день свого народження, поблизу населеного пункту Кремінна, Сєвєродонецького району, Луганської області — сказала Світлана Рибінська. — і запросила до молитви за Героєм України священників отця Романа та отця Василя.

Потім отець Роман сам підійшов до мікрофона. На прикладах слова Божого він нагадав нам, що Ілля був для нас саме тим ближнім.

Міський голова Тетяна Єрмолаєва сказала, що важко говорити після отця Романа тому, що він вже все сказав. В своєму слові вона подякувала матері Героя за сина, який свідомо прийняв рішення йти захищати Україну.

—  Немає тих слів, які можуть зменшити біль мами, їх просто не існує. Я впевнена, що вона до кінця днів своїх буде ходити до церква і буде просити у Бога царства небесного для сина.

Класний керівник Іллі та заступник директора Флоріанівської гімназії Алла Кіпр говорила віршованими творами, наче вони, були написані спеціально для Іллі.

Розповіла, що він був успішним не тільки у школі. У 2013 році він стає студентом Харківського національного університету внутрішніх справ за спеціальністю правознавство. У 2017 році Ілля здобув ступінь вищої освіти за кваліфікацією бакалавр права.

В університеті він також був на провідних ролях і ректор університету нагородив педагогічний колектив Флоріанівської школи подякою за студента Іллю.

Після виступу Алли Володимирівни з Героєм України стала прощатися громада. Віддати шану Герою пішли майже всі присутні, адже у Іллі друзі були не тільки в Козятині, а й в Миколаївці, Пиковці і в багатьох селах Козятинської громади.

Попрощавшись з Героєм, траурна процесія взяла курс до міського кладовища. Поховали воїна небесного війська на Алеї слави під гімн України та військовий салют.


 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (13)
  • Марина Волынец

    Вічна память герою! Щирі співчуття рідним!
  • Люда Блажко

    Вічна пам'ять царство небесне
  • Светлана Гурман

    Вічна пам'ять Герою
  • Anna Gevorkyan

    Вічна пам'ять Герою

keyboard_arrow_up