Вижити без зв’язку: чи працюють поради

Вижити без зв’язку: чи працюють поради
  • Коли вимикають світло, часто трапляються проблеми із мобільним зв’язком: він або працює з перебоями, або мережа зникає зовсім, так, що додзвонитися неможливо.
  • У ДСНС радять у таких випадках переходити на національний роумінг і користуватися додатками, які працюють як рація.
  • Ми перевірили, чи працюють ці лайфхаки

У четвер, 24 листопада, після ракетного удару рашистів ми вчергове просиділи без світла не декілька годин, а майже всю добу. А разом із вимкненням електроенергії зник і зв’язок. Мережа Lifecell не працювала до вечора. Неможливо було ані здійснити дзвінок, ані відправити повідомлення. І така ситуація трапляється вже не вперше.

Декілька місяців тому Держспецзв’язку повідомило на офіційному телеграм-каналі, що в Україні запускають національний роумінг. Простіше кажучи, можна буде підключитися до іншого мобільного оператора, якщо ваш не в мережі.

Чи працює цей національний роумінг, ми протестували 24 листопада. Саме тоді, коли зникла мережа lifecell. Спершу розкажемо, як ми його увімкнули. Для цього потрібно знайти в налаштуваннях телефона розділ «мобільні мережі» і вимкнути функцію автоматичного вибору мережі. На жаль, покроково описати, як це зробити, ми не можемо, тому що налаштування у різних моделей телефонів і в різних систем Android відрізняються.

Відео дня

Після того, як ви вимкнете функцію автоматичного вибору мережі, телефон почне шукати всі доступні мережі. Варто набратися терпіння, тому що ця процедура може тривати дещо довго, тож навіть якщо минуло вже більше хвилини, а ваш телефон досі не видав результату, просто зачекайте ще. Коли ми тестувати національний роумінг, через кілька хвилин наш смартфон знайшов шість типів мереж Vodafone і Kyivstar з різною якістю інтернет-зв’язку - 2G, 3G та 4G.

Треба набратися терпіння

Спершу ми спробували підключитися до Kyivstar 4G. Чотири хвилини телефон намагався під'єднатися до оператора, втім на екрані з’явилося повідомлення, що неможливо зареєструватися у мережі. Спробували підключитися до Vodafone 4G. Цього разу чекали цілих вісім хвилин, але результат той самий - на екрані з’явилося повідомлення «Неможливо зареєструватися у мережі».

Відтак ми спробували підключитися до мережі із найнижчою якістю інтернету. Спершу до Kyivstar 2G. Цього разу так довго чекати не довелося — за декілька секунд телефон видав вже знайоме нам повідомлення, що не може зареєструватися у цій мережі. Аналогічна ситуація сталася і коли ми спробували приєднатися до Vodafone 2G. Не змогли ми під’єднатися і до Kyivstar 3G і Vodafone 3G.

Після цього ми увімкнули в налаштуваннях телефона функцію передачі даних у роумінгу. Телефон одразу попередив, що може зніматися значна плата. Спробували повторно підключитися до операторів Kiyivstar та Vodafone, але результат той самий. Тож висновок невтішний: національний роумінг не надто дієвий спосіб тримати зв’язок, якщо зникла мережа вашого мобільного оператора. Що цікаво, це вже вдруге ми тестуємо національний роумінг. Вперше ми пробували переключатися між операторами декілька місяців тому і тоді вдалося з Lifecell під’єднатися до Vodafone. Втім на той момент не було проблем ані із першою, ані із другою мережею.

Рація в телефоні

Існують спеціальні програми для смартфонів, за допомогою яких можна обмінюватися повідомленнями без інтернету. Вони працюють за принципом рації — повідомлення передається через Bluetooth, тому спілкуватися можна із людиною, яка розташована від вас в радіусі 100 метрів максимум. Один із таких додатків — Bridgefy і його, до речі, радить використовувати ДСНС. Чи він працює — ми теж перевірили. Але про це трохи згодом. Спершу пояснимо, як додаток встановити і як на ньому працювати.

Якщо ваш телефон має систему Android, відкрийте програму Play Market і у верхньому рядку «Шукати» введіть «Bridgefy» й натисніть на клавіатурі лупу. Play Market одразу запропонує програму. Натисніть на значок цієї програми, щоб перейти на сторінку додатка. Після того, як відкриється сторінка застосунку, натисніть кнопку «Установити» і зачекайте, доки додаток скачається і встановиться на телефон. Це може тривати декілька хвилин, усе залежить від швидкості вашого інтернету. Коли програма встановиться, стане активною кнопка «Відкрити». Натисніть її.

Відкриється стартова сторінка програми, на якій англійською мовою написано, що цей додаток дасть вам змогу без інтернету переписуватися з людьми, які розташовані за 100 метрів від вас. Прогорніть вправо, щоб перейти на другу сторінку. Там буде попередження про те, що потрібно увімкнути блютуз, аби користуватися додатком, а всі повідомлення, які надсилаються через програму, будуть зашифровані. Нижче буде кнопка «Get started» - «Почати», натисніть її. Зауважимо, що телефон при цьому має бути підключений до інтернету, інакше вас не зареєструє.

Відкриється нова сторінка, де зверху англійською мовою буде написано, що вам треба обрати нікнейм. У відповідному полі введіть свій нікнейм, який програма буде використовувати як ім'я користувача. Напишіть нікнейм, до речі, його можна ввести українською мовою. Нижче буде кнопка «Complete setup» - «Завершити налаштування», натисніть її.

З’явиться сторінка з попередженням, що додатку потрібен доступ до вашого блютуз і місцезнаходження, щоб працювати. Натисніть нижче кнопку «Next». Телефон одразу дасть запит на дозвіл доступу до геоданих. Натисніть «Дозволити».

Пробували і так, і так

Програма має три вкладки — FAQ, де відповіді на найпоширеніші запитання, chats, де можна надсилати приватні повідомлення і broadcast, де загальний чат усіх користувачів програми, у яких увімкнений блютуз і які перебувають в радіусі його дії, тобто до 100 метрів від вас.

Скачуємо програму на другий телефон, вмикаємо на обидвох смартфонах блютуз і тестимо додаток. Спершу заходимо на вкладку «Chats», втім програма пише, що поблизу не знайдено користувачів. Заходимо на вкладку «Broadcast», пробуємо знайти користувачів поблизу і відправляємо в загальний чат повідомлення з текстом «1». Але до телефона під номером два воно не доходить. На другому телефоні вводимо повідомлення з текстом «А» і відправляємо в загальний чат, але воно так само не доходить до першого телефона.

Можливо, проблема в тому, що не увімкнена геолокація? Адже під час першого запуску програми телефон запитав дозвіл на доступ до геоданих. Вмикаємо на обидвох телефонах геолокацію. Але це не допомогло. У вкладці «Chats» так само пише, що користувачів не знайдено, а повідомлення, які ми надсилаємо у загальний чат «Broadcast», не доходять до телефона номер два. Хоча між обидвома смартфонами дистанція менше ніж у 30 метрів, не те щоб в сто. Висновок — програма не працює. Додамо сюди ще й той факт, що вона повністю англомовна, тож без базового знання англійської користуватися нею складно.

Радіо без приймача

Коли перебої зі зв’язком і немає світла, виникає ще одна проблема — як дізнаватися новини. Адже телевізор не увімкнеш, в інтернет теж не зайдеш. На такий випадок радять мати FM-приймач. Втім, навіть якщо його у вас немає, але ви маєте смартфон, ви зможете слухати радіо. Все, що вам для цього потрібно — підключити до телефона навушники. Але є одне але — через своє географічне положення у Козятині дещо важко зловити хвилю, тому у нас працює невелика кількість радіостанцій.

Ми підключили до телефона навушники і відкрили програму FM-радіо. Автоматичний пошук знайшов нам дві радіостанції. Одна працювала з перебоями, на іншій був хороший зв’язок. Вручну ми знайшли ще дві радіостанції, одна з яких новинна, але зв’язок у них був із перебоями.

 

Читайте також:

Додаткові «опції» поліції — пункт незламності та дублювання «Повітряної тривоги». Як це працює у Козятині?

Чи працюють магазини та аптеки без світла

У Самгородоцькій громаді запрацював «пункт незламності»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дмитро Орлов

    Рація працює і радіо теж.

keyboard_arrow_up