Як працюватиме наша лікарня у разі блекауту?

Як працюватиме наша лікарня у разі блекауту?
Це не у відділенні, а в укритті. Таку палату для хірургічних втручань облаштували у сховищі
  • Лікарня належить до критичної інфраструктури, тому навіть у рамках планових відключень електроенергію тут не вимикають, втім, уже був такий випадок, коли медичний заклад повністю знеструмило.
  • Чи готова Козятинська ЦРЛ до довготривалого відключення електроенергії і які відділення у такому разі продовжать свою роботу — дізнавалися наші журналісти

У середу, 23 листопада, під час повітряної тривоги рашисти вкотре пошкодили енергетичні об’єкти. Тоді зникло світло не лише по всьому місту, а й у Козятинській ЦРЛ.

— У нас в той момент запустився генератор, — розповідає Оксана Забазнова, тимчасово виконуюча обов’язки директора лікарні. — Той корпус, де хірургія, реанімація та пологове відділення, під’єднаний до дизельного генератора і він забезпечував безперебійну подачу електрики, завдяки чому ми благополучно вийшли з цієї ситуації. Щойно з’явилося світло, генератор відімкнувся.

Загалом у Козятинській центральній районній лікарні є три генератора: дизельний, який має велику потужність, і два бензинових меншої потужності. Наявність генераторів — один із критеріїв, яким повинні відповідати заклади охорони здоров'я, щоб працювати у разі так званого блекауту — повного знеструмлення впродовж тривалого проміжку часу. 

Відео дня

Працюватимуть, але не всі

Департамент охорони здоров'я та реабілітації Вінницької обласної військової адміністрації 28 листопада цього року видав наказ «Про підготовку спроможності мережі закладів охорони здоров'я та роботи в надзвичайних ситуаціях, що пов'язані з тривалою відсутністю електропостачання, теплопостачання та зв'язку для безперебійного надання медичної допомоги пацієнтам у невідкладних станах». Згідно з ним, у разі введення надзвичайного стану у лікарні можуть працювати не всі відділення.

— Відповідно до наказу, у разі введення надзвичайного стану, основними відділеннями, які будуть працювати, визначені хірургія, реанімація, пологове відділення і відділення екстреної (невідкладної) допомоги, — пояснює Оксана Забазнова. — На цей період максимально зменшується порядок госпіталізації, планова госпіталізація і планові хірургічні операції припиняються, надається тільки екстрена невідкладна медична допомога. У хірургії, реанімації та пологовому відділенні ми повинні забезпечити безперебійне надання електроенергії. При потребі екстреної допомоги для хірургічних і терапевтичних хворих, ми в цьому ж корпусі розміщуємо додаткові ліжка, додаткові палати, але всі повинні бути компактно розміщені. Невідкладна допомога буде надаватися.

Безперебійну подачу електроенергії зможуть забезпечити за рахунок генераторів. Це саме стосується і тепла. Хоч котельня і працює на твердому паливі, аби вона функціонувала, потрібне світло. У разі блекауту генератор працюватиме на котельні, що дозволить давати тепло у палати. У резерві є також додаткові ковдри.

— На випадок блекауту будемо визначатися із режимом роботи поліклініки, — каже Оксана Забазнова. — Тому що при скасуванні планової госпіталізації основне навантаження на лікування хворих буде лягати на сімейну медицину. Думаю, буде працювати наш денний стаціонар, де пацієнти зможуть за потреби отримати необхідну маніпуляцію, але лікуватимуться такі пацієнти вдома під наглядом сімейного лікаря.

Вода і харчування

У разі надзвичайного стану лікарня має забезпечити п'ятиденну потребу у воді, як питній, так і технічній. Для цього закупили резервуари, які розмістять у підвалах. На території лікарні є криниця, яку за потреби можна використовувати, щоб брати воду технічну. Що стосується питної, то медичний заклад вже знайшов постачальника, із яким підпишуть договір, і він організовуватиме доставку води. 

Медичними препаратами, розхідними та іншими матеріалами відповідно до національного переліку лікарня забезпечена. Має заклад і резерв харчів — знайшли підприємця, який постачає продукти, що не потребують термічної обробки.

— Зараз ми вирішуємо питання приготування гарячої їжі, — продовжує тимчасово виконуюча обов'язки директора лікарні. — У нас електричні плити, але розглядається декілька варіантів. Перший варіант: підключити генератор тільки до однієї плити, тому що плити настільки потужні, що якщо ми приєднаємо їх всі, жоден генератор не витримає. Другий варіант — військова польова кухня. Наразі ми шукаємо організацію, яка зможе нам її надати. І крайній випадок — ми будемо звертатися до громадян і просити, в кого є старі, але справні газові плити і балони, допомогти нам і надати. Але це, знову ж таки, крайній випадок, тому що для газового забезпечення необхідні редуктори. Їх важко зараз придбати. Додатково ми розглядаємо ще такий варіант: змурувати пічки в приміщенні нашої кухні, палити дровами і так готувати їжу.

Що у «Пункті незламності»

У разі повної відсутності електрики довше, ніж на добу, в лікарні можна буде не лише отримати медичну допомогу, а й випити гарячого чаю та підзарядити свій телефон. Тут облаштували один із «Пунктів незламності». Прямуємо туди разом із виконуючою обов'язки директора лікарні.

— Тут у нас місце для зарядки гаджетів, — показує Оксана Забазнова. — Ми тут поставимо столик, розмістимо лавочки, люди зможуть прийти і погрітися. У приймальному відділенні є гаряча вода, можна буде зробити чай.

Поруч із «Пунктом незламності» підготували ще й палату для матерів із дітьми. Тут дві кімнати, обладнані п'ятьма функціональними ліжками. Є розетка, де також можна буде зарядити мобільний телефон, рукомийник, запас питної води, стаканчики, чай, печиво і мікрохвильовка.

— Якщо мамам із дітьми треба буде погрітися, перепеленати дитину чи погодувати, вони зможуть це зробити тут, — каже Оксана Забазнова. — На крайній випадок тут можна буде і переночувати. 

Справжні палати в укритті

Далі прямуємо в сховище. До повномасштабної війни це приміщення використовували як звичайний підвал, захаращений зламаними меблями та іншими речами, які вийшли з вжитку, а нині тут справжні палати, оснащені необхідним, щоб надавати медичну допомогу. Перша кімната — мініхірургічне відділення. Тут операційний стіл, два ліжка, запас медикаментів та лампа для проведення операцій. За потреби тут можна робити хірургічні втручання.

У наступній кімнаті пологовий блок. Тут стіл для прийому пологів і все, що необхідно для новонароджених.

Трохи далі приміщення для маніпуляцій, де запаси дистильованої води. У четвертій кімнаті мініреанімація. За потреби тут ставиться портативний апарат для штучної вентиляції легенів. Поруч туалет, а далі додаткові дві кімнати, де можна розміщувати людей. Ще тут є приміщення із запасом продуктів сухого харчування, води та медикаментів. 

— У підвалі ми повністю поміняли труби водопостачання і водовідведення за кошти міського бюджету, — підсумовує Оксана Забазнова.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up