Як змінився Козятин за два місяці

Як змінився Козятин за два місяці
Це фото ми зробили у перший день повномасштабної війни. Під банкоматом зібралася величезна черга, люди годинами чекали, щоб зняти готівку
  • Повномасштабне вторгнення росії на територію нашої держави, яке почалося 24 лютого, перевернуло наше життя з ніг на голову.
  • Вперше у місті завили бойові сирени.
  • Вперше Козятин прийняв велику кількість переселенців, які знайшли прихисток у нас, тікаючи від жахіть війни.
  • Згадуємо, що нам усім довелося пережити за останні два місяці

Ранок 24 лютого українці запам’ятають на все своє життя. Перше, що ми почули, прокинувшись тоді — почалася повномасштабна війна. У Козятині того дня було тихо, але паніка зробила своє — скрізь були довжелезні черги. Люди годинами чекали під банкоматами, аби зняти готівку, скуповували хліб по декілька буханок і кілограмами крупи, стояли у чергах під аптеками. Ажіотаж був не лише на медикаменти, продукти та гроші, а й на пальне. На заправці у місті ми ще ніколи не бачили такої черги з машин. У результаті козятинчани змели з полиць магазинів продукти першої необхідності, через війну точкам продажу довелося по-новому налагоджувати логістику, аби привезти товар, тож перші дні наші супермаркети виглядали як гастрономи в часи СРСР, коли був тотальний дефіцит.

Із першого дня повномасштабного вторгнення закрили дитячі садочки та школи. Учні були на канікулах аж до 14 березня. Після чого школярі повернулися до навчання, але знову у режимі онлайн. Садочки не запрацювали й досі.

На другий день повномасштабної війни у Козятині завили бойові сирени. Спершу люди не могли зрозуміти, що це — навчання чи реальна тривога і треба ховатися в укриття. Стали обговорювати це у соцмережах. Та виявилося, що це ніяке не навчання. Сирена вила безперестанку трохи більше години — саме стільки тривала наша перша повітряна тривога. Відтоді ми чуємо їх регулярно — днів, коли тривог не оголошували, було так мало, що вистачить пальців однієї руки, аби їх порахувати. Щоправда порядок оповіщення змінився — сирени більше не виють безперестанку, як було у перші дні, короткий сигнал вмикається лише на початок і відбій тривоги.

Відео дня

На Вінниччині запровадили комендантську годину, яка триває донині, а також сухий закон. Повна заборона на продаж алкогольних напоїв була впродовж першого місяця повномасштабної війни.

У громадах сформувалися загони територіальної оборони, яка спільно з поліцейськими стала підтримувати порядок. Козятин не став винятком. За цей час наша тероборона вже кілька разів ловила у місті продавців наркотиків. Поліцейські спільно з тероборонівцями накрили не одну точку, де варили самогон. А ще бійці тероборони разом із залізничником на початку березня зловили у Козятині диверсанта.

Наша громада стала прихистком для багатьох людей, які втекли від війни. Наразі в Козятинській ОТГ перебуває близько 5 тисяч переселенців. Такого ще ніколи не було за усі вісім років, відколи триває війна. Адже, нагадаємо, вона почалася не 24 лютого 2022, а ще у 2014-му, коли росія анексувала Крим і розв’язала конфлікт на Донбасі.

Чимало з тих людей, які прибули у нашу громаду, їхали поїздами. Залізниця стала справжнім порятунком для українців, які тікають із найгарячіших точок. Багато з них проїжджають через наш Козятин транзитом. За ці два місяці наш вокзал прийняв уже не один евакуаційний рейс. Тут людей гостинно зустрічають наші волонтери. Вони безкоштовно роздають пасажирам з евакуаційних рейсів бутерброди, каву, формують для них продуктові набори. А тим, хто їде з дітками, дають памперси та дитяче харчування.

Волонтерський центр є не лише на вокзалі. У місті організували декілька волонтерських осередків, які працюють за різними напрямками. Хто плете маскувальні сітки, хто збирає для переселенців взуття та одяг, хто — речі, необхідні для малюків, та продукти. І не лише переселенцям допомагають козятинчани. Зовсім нещодавно вдалося зібрати майже 5 тисяч кілограмів гуманітарної допомоги, яку передали для мешканців селища Немішаєве Бучанського району. Декілька швейних цехів взялися за пошиття розвантажувальних жилетів, медичних сумок і нош для наших захисників. Наші жінки придбали машину для потреб військових і дрон. Спільними зусиллями козятинчанам вдалося зібрати гроші для закупівлі бронежилетів і ще одного автомобіля для ЗСУ. Люди об’єдналися, аби разом рухатися до перемоги.

 

Читайте також:

«Ми розпочинаємо рух у проєкті ООН по продуктовій підтримці біженців»

Воєнний стан в Україні планують продовжити ще на 30 днів

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up