Паразити на тілі листонош і населення України

  • Називаємо речі своїми іменами
  • Автор: Називаємо речі своїми іменами
  • З 2014 року редакцію знову очолила Тетяна Лозінська. Політика газети "RIA-Козятин" стала більш опозиційною до існуючої влади. В цьому блоці публікуються думки людей, які поділяє редакція.

  • access_time

Подивившись телепередачу «Формат України» за темою зарплат міністрів та їх заступників, керівників державних компаній України і ознайомившись з реальним станом згаданого питання, у будь-якої людини зі здоровим глуздом вихлюпнолося б не те що здивування і обурення, а запитання, чи може таке бути в країні, законами якої проголошуються рівність і справедливість в її суспільстві? Особливо, якщо місячна заробітна плата гендиректора «Укрпошти» І. Смілянського в 2019 році становила близько 1,9 мільйона гривень у найбіднішій країні Європи! Це в 2,5 раза більше, ніж у президента Америки, –  найбагатшої країни світу!

Згідно з фінансовим планом держкомпанії «Укрпошта» на 2020 рік, гендиректор буде отримувати зарплату у розмірі 1 886 808 грн 30 копійок в місяць.

 З них: 716 463 грн 30 коп. – посадовий оклад, 693 843 грн щомісячна премія,  456 502 грн - інші виплати, передбачені законом. Про це написала перший секретар Національної спілки журналістів Ліна Кущ.

Цікаво, хто і на якому калькуляторі, за якою методикою і хоча б приблизно за реально відпрацьованому часу виконував розрахунки? Напевне, що сам і зі своїм калькулятором, тому як за професією він бухгалтер-аудитор.

Уявіть собі, як потрібно працювати, щоб одержати: 89 848 грн в день, 12 835 грн за годину, 214 грн за хвилину,  3,6 грн за секунду...

Ви не встигнете плюнути, а в його кишені вже лежить майже 4 гривні, які летять йому з неба (державної казни), як манна небесна!

Тепер запитайте у листоноші, яка зарплата по місту Козятин та селах району і взагалі у державі. Хоча сьогодні листоноша, це умовна назва, яка була колись, бо що вона означає? Листоноша – це той, хто носить листи. Тепер згадана компанія і її керівник своєю реформою в дійсності зобов’язали листоношу виконувати функції листоноші, касира, продавця, комунікатора, бухгалтера, психотерапевта та ще Бог знає кого!  Це ходяча універсальна контора в особі однієї людини із зарплатою 1700 – 3200 грн, що майже в 600 разів менша, ніж у керівника Смілянського, в той час, коли постанова кабміну про мінімальну заробітну плату, вимагає встановити її не меншою 4723 грн, при будь-якій формі власності, тим більше на державному підприємстві!

Тепер уявіть собі умови і обов’язки, в яких працюють жінки листоноші цілий рік у будь-яку погоду: пекуче сонце, дощ, багнюка, сніг, ожеледиця, бездоріжжя, зграї собак, руки обриваються від завантажених сумок з консервами, бандеролями, посилками і т. п. Крім того, вони мають справу з різними людьми, характерами і їх психологічним станом. За день листоноші намотують до 25 кілометрів і нікого не цікавить, коли вони закінчують роботу, скільки часу витримує їх взуття і «технічні  засоби» - велосипеди багаторічної давнини, які вони волочать, якщо декому вони колись дістались. Які особисті витрати на їх ремонт?

А з якою матеріальною відповідальністю за пенсії, субсидії, перекази, збір оплати за електроенергію, газ. І при цьому встановлений «невідомий» робочий день з трьома вихідними на тиждень: четвер, субота, неділя. А по окремих селах встановлений 2-денний робочий тиждень. А як з терміновими доставками? Виходить, керівників Укрпошти проблеми українців не цікавлять. Це ж реформа, після якої лист з міської ради до адресата  м.Козятина за «реформованою» технологією доставки іде 4-5 днів, календарний штемпель пошти відмінений. Чомусь зникло центральне відділення Укрпошти з міста обласного підпорядкування Козятина в місто районного значення Калинівка. Такі «порядки» запроваджено свідомо, тому що оплата праці нараховується за робочими годинами і ціль цих «порядків» - мінімальні витрати на персонал поштових відділень, які співчуваючи пенсіонерам та інвалідам, хворим, вимушені їх обслуговувати до пізнього вечора і в свої вихідні. А де захисники робочого класу, профспілки? Існуючі «порядки» встановлені і існують з їх мовчазної згоди. 

Крім того, щоб взяти відпустку, потрібно знайти собі заміну. Більше ніж впевнений, якби нав’ючити на плечі гендиректора те, що волочить листоноша, виділити йому закріплену дільницю, навіть у гарну погоду на один день, такі порядки і без профспілок одразу були б відмінені.

Уявіть собі, за 9 місяців 2019 р. збитковість Укрпошти складала 514,1 млн грн. При тому, що вартість обслуговування населення зросла в десятки, а то і сотні разів. До прикладу –  сьогодні вартість тільки самого конверта з маркою коштує 10 грн, що в 200 разів більше, ніж раніше. Де ж діваються гроші? Незважаючи на це, премія за збитковий результат роботи керівнику Укрпошти  виплачувалась сотнями тисяч в місяць.

Дивлячись на таке свавілля, яке можна назвати кріпосним правом, напрошується питання, а де людська мораль керівника такого високого державного рангу? Якщо її немає, то де спеціально створені державні та регіональні контролюючі органи?

Довідка з Вікіпедії

І. Смілянський має громадянство Америки і України, бухгалтер-аудитор. З січня 2012 р. по грудень 2014 р. - консультант в московському офісі The Boston Consulting Group. Згодом, у 2015 році, повертається в Нью-Йорк і знову влаштовується в аудиторській компанії KPMG. З 1 липня 2016 року призначений генеральним директором Укрпошти, а 17 серпня 2018 року з ним підписано новий трирічний контракт на цю посаду. Член Наглядової ради Державного концерну «Укроборонпром» (з 7 жовтня 2019).

Василь Мордюк, пенсіонер

Коментарі (0)
Паразити на тілі листонош і населення України

Подивившись телепередачу «Формат України» за темою зарплат міністрів та їх заступників, керівників державних...

Спалював себе. Світив іншим. Пам`яті лікаря

Олександр Федорович Юхимчук народився в місті Козятин в сім`ї залізничників 7 лютого 1943 року. Закінчив Вінницький медінститут...

Неякісні послуги? Як і куди скаржитися

Трохи більше тижня тому, 6-го березня, відбулося засідання уряду з питань покращення бізнес-клімату в Україні. Одним з затверджених...

Від коштів, які надійшли до держбюджету за рахунок розмитнених автомобілів, держава у березні-квітні зробить додаткові виплати...

Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up