Премія мера Пузиря незаконна!

  • Козятин післявиборний
  • Автор: Козятин післявиборний
  • Блог для розміщення всіх матеріалів надрукованих в газеті "RIA-Козятин" відносно роботи нової влади на чолі з новим міським головою Олександром Пузирем 

  • access_time

Козятинський суд сказав “НІ!”, Вінницький  — “ТАК”

 

 

На 13 сесії 7 скликання  Козятинської міської ради  24 лютого минулого року депутати прийняли рішення №538- VII «Про умови оплати праці міського голови». Було встановлено преміювання міського голови Пузиря в розмірі 100% посадового окладу та НЕОБМЕЖЕНИЙ розмір з нагоди свят. Дане рішення прийняли із значними порушеннями норм законодавства. По-перше, декілька разів голосували, допоки не набрали необхідну кількість голосів. По-друге, відповідно до законодавства про працю, премія виплачується за конкретно вказаний період. Міському голові Пузирю ж цим рішенням премія виплачувалась пожиттєво.

Депутати, що поважають в своїй роботі законність та інтереси громади міста, неодноразово наголошували на неправомірності даного рішення. Але міський голова та його «поплічники», з так званої більшості, плювали на закон. Відповідь була традиційна, яка властива нинішній владі: «Не подабається – звертайтесь до суду».

До суду звернулись. Депутат Таїса Радіна направила адміністративний позов щодо законності рішення сесії про преміювання Пузиря. Козятинський суд не засудив рішення. Але постановою Вінницького апеляційного адміністративного суду 31 січня 2018 року визнано, що рішення є ПРОТИПРАВНИМ та  підлягає СКАСУВАННЮ.

Нагадаю, що “За”  протиправне преміювання голосували депутати:

О. Дацюк., В. Малішевський, Л. Гаврилюк, О. Каратєєв, П. Луцюк, Р. Масира, С. Матвіюк, Л. Савчук, Н. Якимова, Є. Буравський, М. Кравець, К. Марченко, М. Мудра, О. Поліщук, М. Синюшко, Ф. Кропива, М. Гончарук, О. Лєбєдєва.

Депутати з оточення мера, навипередки догоджаючи йому, пояснювали прийняття скасованого судом рішення про захмарні премії: «А може мер не буде красти». А деякі особливо активні і двічі почесні залізничники, обов’язково обіцяли бути проти преміювання міського голови у випадку фінансових зловживань. Що мав на увазі депутат Буравський, історії не відомо. Саме з його ініціативи в порушення Регламенту рішення голосувалось двічі.

Депутат Буравський, звертаюсь до Вас публічно, ініційоване Вами особисто рішення визнано судом протиправним. Фінансові зловживання встановлені - протиправне преміювання міського голови Пузиря. Дії за Вами.

Окремо звертаюсь до працівників міської ради. Я проінформована про погрози у вашу сторону щодо депреміювання колективу. Дане рішення не має ніякого відношення до вашої оплати праці, а стосується лише міського голови Пузиря.

Тетяна ЄРМОЛАЄВА, громадський діяч

 


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  133/1376/17

Головуючий у 1-й інстанції:  Слободяний О.Є.

Суддя-доповідач:  ОСОБА_1

31 січня 2018 року

м. Вінниця

Вінницький апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді:  Драчук Т. О.

суддів:  Полотнянка Ю.П.  Загороднюка А.Г.

за участю:

секретаря судового засідання: Охримчук  М.Б.,

позивача - ОСОБА_2,

представника відповідача - ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу  ОСОБА_2  на  постанову   Козятинського міськрайонного суду Вінницької області  від  13 листопада 2017 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_2 до Козятинської міської ради Вінницької області, третя особа - Козятинський міський голова ОСОБА_4 про  визнання  протиправним та скасування рішення ради,

В С Т А Н О В И В :

18 липня 2017 року позивач, ОСОБА_2, звернулась до Козятинського міськрайонного суду Вінницької області з позовом до Козятинської міської ради Вінницької області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Козятинський міський голова ОСОБА_4, в якому просила: визнати протиправним та скасувати рішення 13 сесії 7 скликання Козятинської міської ради Вінницької області від 24 лютого 2017 року №538-VII «Про умови оплати праці міського голови ОСОБА_4Д.»

Постановою  Козятинського міськрайонного суду Вінницької області від 13 листопада 2017 року у задоволенні позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись з таким рішенням суду першої інстанції, позивач подав апеляційну скаргу, в якій просить постанову суду  скасувати, прийняти нове рішення про задоволення позовних вимог в повному обсязі, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, невідповідність висновків суду обставинам справи, що призвело до неповного з'ясування обставин справи і, як наслідок - невірного вирішення справи та прийняття необґрунтованої постанови.

Позивач в судовому засіданні підтримала доводи апеляційної скарги та просила суд задовольнити її з підстав, викладених в ній. В обґрунтування доводів апеляційної скарги вказала на те, що при прийнятті рішення 13 сесії 7 скликання Козятинської міської ради Вінницької області від 24 лютого 2017 року №538-VII «Про умови оплати праці міського голови ОСОБА_4Д.» було порушено регламент Козятинської міської ради, тому рішення є незаконним, у звязку з чим підлягає скасуванню. Крім того, прийняте рішення суперечить вимогам ст. 13 Закону України "Про оплату праці".

Представник відповідача заперечив проти задоволення апеляційної скарги та просив рішення суду першої інстанції залишити без змін. Заперечуючи проти задоволення апеляційної скарги зазначив про те, що оскаржуване рішення було прийнято з дотриманням всіх вимог чинного законодавства шляхом голосування. При першому голосуванні не всі депутати були присутні, тому було прийнято рішення про  повторне голосування. Вважає, що підстави для скасування рішення відсутні, також вважає, що будь-які права позивачки прийняттям зазначеного рішення порушені не були, просить у позові відмовити.

Третя особа, Козятинський міський голова ОСОБА_4, в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце судового засідання був повідомлений вчасно та належним чином. При цьому, 29 січня 2018 року до суду надійшли заперечення на апеляційну скаргу від третьої особи, в яких останній просив апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення суду першої інстанції без змін, зазначаючи про те, що оскаржуваним рішенням Козятинська міська рада Вінницької області ніяким чином не порушила законні права ОСОБА_2 ні як депутата міської ради, ні як громадянина.

Заслухавши суддю-доповідача, представників сторін, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, а також правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що апеляційну скаргу слід задовольнити, а постанову суду скасувати, з огляду на наступне.

Як встановлено судом та підтверджується матеріалами справи, ОСОБА_2 є депутатом Козятинської міської ради Вінницької області 7 скликання.

Загальний склад депутатів Козятинської міської ради Вінницької області становить 34 депутатів.

24 лютого 2017 року Козятинською міською радою Вінницької області під час засідання 13 сесії 7 скликання прийнято рішення № 538-VII  «Про умови оплати праці міського голови ОСОБА_4Д.».

Вказаним рішенням Козятинська міська рада Вінницької області, керуючись ст. 15, 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», відповідно Постанови Кабінету Міністрів України № 268 від 09.03.2006 року «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів», вирішила :

1. Надавати міському голові ОСОБА_4 матеріальну допомогу для оздоровлення при наданні чергової відпустки та матеріальну допомогу для вирішення соціально - побутових питань у розмірі середньомісячної заробітної плати.

2. Встановити, що преміювання міського голови здійснюється щомісячно у розмірі 100% посадового окладу в межах фонду оплати праці пропорційно до відпрацьованого часу. Преміювання з нагоди державних, професійних свят, ювілейних дат - в межах фонду оплати праці.

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну депутатську комісію з питань законності, правопорядку, регламенту, депутатської діяльності, етики, топоніміки, контролю за діяльністю виконавчих органів ради, з гуманітарних питань, соціального захисту населення, молодіжної політики, спорту та медичного обслуговування (ОСОБА_5).

Позивач, вважаючи, що рішення 13 сесії 7 скликання Козятинської міської ради Вінницької області від 24 лютого 2017 року №538-VII «Про умови оплати праці міського голови ОСОБА_4Д.» ухвалене з порушенням положень Закону України «Про місцеве самоврядування» та Регламенту Козятинської міської ради, звернулась з адміністративним позовом до суду.

Відмовляючи в задоволенні позовних вимог суд першої інстанції виходив з того, що оскаржуваним рішенням відповідача не було порушено прав, свобод або інтересів позивача, а тому відсутні підстави для задоволення позовних вимог.

Колегія суддів не погоджується з висновками суду першої інстанції з огляду на наступне.

До адміністративного суду має право звернутися з адміністративним позовом особа, яка вважає, що порушено її права, свободи чи інтереси у сфері публічно-правових відносин.

Відповідно до частини 4 статті 5 КАС України субєкти владних повноважень мають право звернутися до адміністративного суду виключно у випадках, визначених Конституцією та законами України.

Позивач ОСОБА_2 звернулась до суду з адміністративним позовом як фізична особа. При цьому, судом встановлено, що ОСОБА_2 є депутатом Козятинської міської ради Вінницької області 7 скликання, що підтверджується посвідченням №26 (а.с. 11).

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" депутат місцевої ради як представник інтересів територіальної громади, виборців свого виборчого округу зобов'язаний виражати і захищати інтереси відповідної територіальної громади та її частини - виборців свого виборчого округу, виконувати їх доручення в межах своїх повноважень, наданих законом, брати активну участь у здійсненні місцевого самоврядування.

Згідно з статтею 11 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" у виборчому окрузі депутат місцевої ради має право:

1) офіційно представляти виборців свого виборчого округу та інтереси територіальної громади в місцевих органах виконавчої влади, відповідних органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах і організаціях незалежно від форми власності з питань, що належать до відання органів місцевого самоврядування відповідного рівня;

2) брати участь з правом дорадчого голосу у засіданнях інших місцевих рад та їх органів, загальних зборах громадян за місцем проживання, засіданнях органів самоорганізації населення, що проводяться в межах території його виборчого округу;

3) порушувати перед органами і організаціями, передбаченими пунктом 1 частини першої цієї статті, та їх посадовими особами, а також керівниками правоохоронних та контролюючих органів питання, що зачіпають інтереси виборців, та вимагати їх вирішення;

4) доступу до засобів масової інформації комунальної форми власності з метою оприлюднення результатів власної депутатської діяльності та інформування про роботу ради в порядку, встановленому відповідною радою;

5) вносити на розгляд органів і організацій, передбачених пунктом 1 частини першої цієї статті, та їх посадових осіб пропозиції з питань, пов'язаних з його депутатськими повноваженнями у виборчому окрузі відповідно до закону, брати участь у їх розгляді.

При здійсненні депутатських повноважень депутат місцевої ради має також право:

1) на депутатське звернення, депутатський запит, депутатське запитання;

2) на невідкладний прийом;

3) вимагати усунення порушень законності і встановлення правового порядку. Депутат місцевої ради є відповідальним перед виборцями свого виборчого округу і їм підзвітним. У своїй роботі у виборчому окрузі взаємодіє з органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, органами самоорганізації населення, трудовими колективами, об'єднаннями громадян.

Відповідно до статті 15 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" депутат місцевої ради як представник інтересів територіальної громади, виборців свого виборчого округу у разі виявлення порушення прав та законних інтересів громадян або інших порушень законності має право вимагати припинення порушень, а в необхідних випадках звернутися до відповідних місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, а також до правоохоронних і контролюючих органів та їх керівників з вимогою вжити заходів щодо припинення порушень законності.

У разі виявлення порушення законності депутат місцевої ради має право на депутатське звернення до керівників відповідних правоохоронних чи контролюючих органів.

Місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, об'єднання громадян, керівники підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, до яких звернувся депутат місцевої ради, зобов'язані негайно вжити заходів до усунення порушення, а в разі необхідності - до притягнення винних до відповідальності з наступним інформуванням про це депутата місцевої ради.

У разі невжиття відповідних заходів посадові особи місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та керівники правоохоронних і контролюючих органів, до яких звернувся депутат місцевої ради, несуть адміністративну або кримінальну відповідальність, встановлену законом.

Отже, враховуючи вищевикладене, колегія суддів приходить до висновку, що фактично позивач звертається до суду за захистом своїх прав, свобод та інтересів, оскільки вважає, що оскаржуваним рішенням порушено її права як фізичної особи - члена територіальної громади та як депутата Козятинської міської ради 7 скликання, оскільки порушено вимоги Регламенту Козятинської міської ради 7 скликання, затвердженого рішенням Козятинської міської ради від 18.12.2015 року  №37- VII, яким в своїй роботі керується  13 сесія 7 скликання Козятинської міської ради.

Відповідно до ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Закону України «Про місцеве самоврядування» відповідно до Конституції України визначає систему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади організації та діяльності, правового статусу і відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування.

Згідно ч.1, 4 ст. 10 Закону України «Про місцеве самоврядування» сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами. Порядок формування та організація діяльності рад визначаються Конституцією України, цим та іншими законами, а також статутами територіальних громад.

Статтею 24 Закону України «Про місцеве самоврядування» визначено, що правовий статус місцевого самоврядування в Україні визначається Конституцією України, цим та іншими законами, які не повинні суперечити положенням цього Закону. Органи місцевого самоврядування та їх посадові особи діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією і законами України, та керуються у своїй діяльності Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, а в Автономній Республіці Крим - також нормативно-правовими актами Верховної Ради і Ради міністрів Автономної Республіки Крим, прийнятими у межах їхньої компетенції.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування» виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішується питання утворення виконавчого комітету ради, визначення його чисельності, затвердження персонального складу; внесення змін до складу виконавчого комітету та його розпуск.

Відповідно до ч. 1 ст. 46 Закону України «Про місцеве самоврядування» сільська, селищна, міська, районна у місті (у разі її створення), районна, обласна рада проводить свою роботу сесійно. Сесія складається з пленарних засідань ради, а також засідань постійних комісій ради.

Згідно ч. 14, 15 ст. 46 Закону України «Про місцеве самоврядування», не пізніш як на другій сесії затверджується регламент роботи відповідної ради, а також положення про постійні комісії ради. Порядок проведення першої сесії ради, порядок обрання голови та заступника (заступників) голови районної у місті, районної, обласної ради, секретаря сільської, селищної, міської ради, скликання чергової та позачергової сесії ради, призначення пленарних засідань ради, підготовки і розгляду питань на пленарних засіданнях, прийняття рішень ради про затвердження порядку денного сесії та з інших процедурних питань, а також порядок роботи сесії визначаються регламентом ради з урахуванням вимог Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності". До прийняття регламенту ради чергового скликання застосовується регламент ради, що діяв у попередньому скликанні.

Згідно статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень. Рішення ради приймається на її пленарному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу ради, крім випадків, передбачених цим Законом.

В Рішенні Конституційного Суду України №7-рп/2009 від 16.04.2009 року зазначено, що гарантоване державою місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи і передбачає правову, організаційну та матеріально-фінансову самостійність, яка має певні конституційно-правові межі, встановлені, зокрема, приписами статей 19, 140, 143, 144, 146 Основного Закону України.

Отже, органи місцевого самоврядування, здійснюючи владу і самостійно вирішуючи питання місцевого значення, віднесені законом до їх компетенції, та приймаючи рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території, зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

На вимогу суду відповідачем до матеріалів справи долучено розпорядження Козятинської міської ради  від 05.01.2017 року №8-р «Про затвердження Положення про преміювання та надання матеріальної допомоги працівникам апарату Козятинської міської ради та її виконавчих органів», додаток до розпорядження від 05.01.2017 №8-р року «Положення про преміювання та надання матеріальної допомоги працівникам апарату Козятинської міської ради та її виконавчих органів», рішення Козятинської міської ради Вінницької області від 18.12.2015 року №37- VII «Про регламент роботи Козятинської міської ради Вінницької області», додаток до рішення 2 сесії  7 скликання Козятинської міської ради Вінницької області  №37- VII від 18.12.2015 року «Регламент Козятинської міської ради Вінницької області  7 скликання».

З наданих документів встановлено, що рішенням 2 сесії 7 скликання Козятинської міської ради затверджено рішення №37- VII від 18.12.2005 року «Про регламент роботи Козятинської міської ради Вінницької області».

Відповідно до ст. 2 Регламенту, діяльність міської ради здійснюється на засадах народовладдя, законності, гласності, колегіальності, поєднання місцевих і державних інтересів, виборності, правової та матеріально-фінансової самостійності в межах повноважень, визначених чинним  законодавством України.

Статтею 3 Регламенту визначено, що порядок формування і організація діяльності міської ради, її органів, депутатів та посадових осіб визначається Конституцією України, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «;Про службу в органах місцевого самоврядування», «;Про статус депутатів місцевих рад», іншими законами, а також  цим  Регламентом.

Відповідно до ст. 15 Регламенту встановлено, що з обговорюваних питань рада приймає рішення.

Рішення ради, з окремих питань, за згодою більшості депутатів може прийматися без обговорення на пленарному засіданні. Рішення ради не повинно суперечити Конституції України і чинному законодавству України.

Проект рішення ради спочатку приймається за основу.

Якщо проект, внесений ініціаторами розгляду питання, не набрав необхідної кількості голосів, то при наявності альтернативних проектів з одного питання вони ставляться на голосування в порядку надходження.

У випадку, коли жоден з проектів не набрав необхідної кількості голосів, сесія утворює узгоджувальну комісію у складі депутатів, які є прихильниками усіх проектів, для вироблення компромісного варіанту.

При необхідності, для роботи узгоджувальної комісії, може оголошуватися перерва в роботі сесії.

Пропозиції, доповнення, зміни і зауваження до проекту рішення, а також до програм, заходів і т.п., що приймаються, подаються секретареві сесії в письмовій формі за підписом депутата. Ці пропозиції голосуються тільки після того, як проект рішення буде прийнятий за основу.

Кожна поправка голосується окремо. Якщо ж з одного питання внесено кілька поправок, то голосуються ті з них, прийняття чи відхилення яких знімає питання про інші поправки.

Якщо автор поправки наполягає на виступі, головуючий надає йому слово тривалістю до 3 хвилин.

Після голосування усіх поправок голосується кожний пункт чи стаття або проект рішення в цілому.

Для стилістичного опрацювання проекту рішення ради, при необхідності, обирається редакційна комісія. Вона не має права змінювати суттєвий зміст проекту. В роботі редакційної комісії бере участь представник постійної комісії або депутат, який вніс проект.

Рада може також доручити відповідній постійній комісії чи кільком постійним комісіям підготувати, відредагувати і внести на повторний розгляд текст проекту рішення ради.

З протоколу 13 сесії 7 скликання Козятинської міської ради від 24.02.2017 року вбачається, що до порядку денного сесії було включено питання  №12 «Про умови праці міського голови ОСОБА_4Д.».

Судом встановлено, що при розгляді даного питання на сесії ради рішення не було прийнято, оскільки не набрало достатньої кількості голосів. Згідно протоколу, за вказане рішення проголосувало 15 депутатів, проти - 6, утрималось - 6 , не голосували 5, міський голова не головував, оскільки оголосив про конфлікт інтересів.

Тобто, на голосування була присутня достатня кількість депутатів (у кількості 32 депутатів) для прийняття рішення, однак рішення не було прийнято.

В подальшому, як вбачається з протоколу сесії, після розгляду питання №31, депутатом ОСОБА_6 запропоновано повернутися до розгляду питання №12 порядку денного, оскільки під час попереднього розгляду не всі депутати після перерви повернулись до сесійної зали. Вказане питання було винесено на голосування та за його результатами (за проголосувало 18 депутатів) 13 сесії 7 скликання Козятинської міської ради повернулась до голосування питання №12.

При цьому, колегія суддів звертає увагу, що зі змісту протоколу від 24.02.2017 року вбачається, що депутатами ОСОБА_7 та ОСОБА_8 зазначено про порушення вимог Регламенту, оскільки згідно протоколу засідання даної сесії ради при голосуванні по питанню №12 порядку денного сесії не встановлено, що мали місце помилки в порядку і механізмі голосування з цього питання.

Суд апеляційної інстанції зазначає, що з аналізу голосувань, які відбувались 24.02.2017 року, судом встановлено, що кожне з них прийнято більшістю голосів або взагалі не прийнято, оскільки  не набрало достатньої кількості голосів, про те, жодне з питань, які слухались, окрім питання №12, на переголосування не виносились.

Також, 13 сесією 7 скликання Козятинської міської ради не прийнято рішення щодо повторного голосування по питанню №12 порядку денного. Згідно протоколу засідання ради, депутати проголосували за повернення до голосування, а не за повторне голосування питання денного, як того вимагає Регламент ради.

Крім того, депутатами міської ради не визнавались недійсними результати первинного голосування питання №12 порядку денного, як того також вимагає Регламент Козятинської міської ради в разі проведення повторного голосування.

Згідно ч. 10 ст. 16 Регламенту Козятинської міської ради визначено, що  при виявленні помилок в порядку і механізмі голосування, за  рішенням сесії, проводиться повторне голосування. При виявленні порушень в ході голосування, його результати визнаються недійсними.

Зі змісту протоколу не вбачається, що під час сесії депутатом або іншою особою було подано заяву про виявленні помилки при голосуванні.

Отже, аналізуючи вищевикладене, колегія суддів приходить до висновку, що при повторному голосуванні та прийнятті рішення 13 сесії 7 скликання Козятинської міської ради Вінницької області від 24 лютого 2017 року №538-VII «Про умови оплати праці міського голови ОСОБА_4Д.» порушено вимоги Регламенту Козятинської міської ради Вінницької області, у звязку з чим вказане рішення є незаконним та підлягає скасуванню.

Крім того, колегія суддів погоджується з доводами апелянта, що оскаржуване рішення суперечить вимогам Закону України «Про оплату праці», з огляду на наступне.

Статтею 2 Закону України «Про оплату праці» встановлено, що винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи, яка включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, повязані з виконанням виробничих завдань і функцій, входить у структуру заробітної плати. Отже такі премії є складовою заробітної плати.

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про оплату праці» оплата праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, здійснюється на підставі актів КМУ в межах бюджетних асигнувань. Обсяги витрат на оплату праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, затверджуються одночасно з бюджетом. Тобто не кожного разу, коли приймається рішення про здійснення такої виплати, а виключно під час прийняття рішення про бюджет установи.

Згідно з абз. 2 п. 6 Постанови Кабінету Міністрів України № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» преміювання сільських, селищних і міських голів, голів районних і районних у містах рад, їх заступників, встановлення їм надбавок, надання матеріальної допомоги здійснюється у порядку та розмірах, установлених цією постановою, у межах затверджених видатків на оплату праці. Рішення про зазначені виплати приймається відповідною радою.

Розпорядженням Козятинської міської ради  від 05.01.2017 року №8-р затверджено Положення про преміювання та надання матеріальної допомоги працівникам апарату Козятинської міської ради та її виконавчих органів.

Згідно п. 2.1. Положення, премія виплачується працівникам апарату ради та її виконавчих органів після підписання відповідних розпорядчих документів міським головою.

Відповідно до п. 2.4,2.5 Положення визначено, що розмір премії кожному окремому працівнику встановлюється відповідно до особистого вкладу в загальні результати роботи міської ради і не обмежується граничними розмірами. Преміювання до державних і професійних свят та ювілейних дат здійснюється в межах коштів, передбачених на преміювання у кошторисі та економії фонду оплати праці. У разі несвоєчасного виконання завдань, наявності дисциплінарних стягнень, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни, а також невиконання умов передбачених п. 1.2 цього Положення, зазначена премія може скасовуватися або розмір її зменшується.

Отже, встановлення конкретного розміру  премії міському голові згідно оскаржуваного рішення взагалі суперечить розпорядженню Козятинської міської ради від 05.01.2017 року №8-р, оскільки рішенням 13 сесії 7 скликання Козятинської міської ради Вінницької області від 24 лютого 2017 року №538-VII «Про умови оплати праці міського голови ОСОБА_4Д.» встановлено чіткий розмір премії без зазначення періоду, на який встановлюється така премія.

На підставі викладеного, судова колегія приходить до висновку, що суд першої інстанції не дав належної оцінки вказаним обставинам та доказам, які містяться в матеріалах справи, не правильно застосував норми матеріального права, у зв'язку із чим, ухвалив рішення, яке підлягає скасуванню.

У силу  п.2 ч.1 ст.315 КАС України за наслідками розгляду апеляційної скарги на судове рішення суду першої інстанції суд апеляційної інстанції має право  скасувати судове рішення повністю або частково і ухвалити нове судове рішення у відповідній частині або змінити судове рішення.

Згідно зі  ст.317 КАС України підставами для скасування судового рішення суду першої інстанції повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни рішення є: неповне зясування судом обставин, що мають значення для справи; недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції визнав встановленими; невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи; неправильне застосування норм матеріального права або порушення норм процесуального права.

З огляду на викладені обставини справи, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про те, що судом першої інстанції ухвалено рішення з порушенням норм матеріального права, що призвело до неправильного вирішення справи і є підставою для скасування постанови суду першої інстанції.  

Відповідно до ч. 1 ст. 139 КАС України, при задоволенні позову сторони, яка не є субєктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань субєкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Як встановлено судом апеляційної інстанції та підтверджується матеріалами справи, позивачем сплачено судовий збір при поданні адміністративного позову до Козятинського міськрайонного суду Вінницької області - у розмірі 640 грн., що підтверджується квитанцією №24663374 від 18 липня 2017 року та при поданні апеляційної скарги до Вінницького  апеляційного адміністративного суду - у розмірі 704 грн., що підтверджується квитанцією №0.0.904974580.1 від 29 листопада 2017 року.

Таким чином, з урахуванням вищевикладеного, колегія суддів приходить до висновку, що сплачений ОСОБА_2 судовий збір у розмірі 1344 грн. підлягає стягненню на користь позивача за рахунок місцевого бюджету Козятинської міської ради Вінницької області.        

Керуючись ст.ст. 243, 250, 308, 310, 315, 317, 321, 322, 325, 329 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В:

апеляційну скаргу ОСОБА_2 задовольнити  повністю.

Постанову Козятинського міськрайонного суду Вінницької області від 13 листопада 2017 року  скасувати.

Прийняти нову постанову, якою позовні вимоги ОСОБА_2 задовольнити повністю.

Визнати протиправним та скасувати рішення 13 сесії 7 скликання №538-VII від 24.02.2017 року Козятинської міської ради Вінницької області "Про умови оплати праці міського голови ОСОБА_4Д.".

Стягнути на користь ОСОБА_2 сплачений судовий збір в розмірі  1344 грн. за рахунок місцевого бюджету.

Постанова суду набирає законної сили з дати її прийняття

Коментарі (0)
Така собі стратегія «Стратегії» розвитку Козятина! Чому? Пояснюємо.

28 травня на сесії Козятинської міської ради, досить тихо, з мовчазної згоди більшості депутатів було припинено діяльність...

Міста у  розвинених країнах чисті й ошатні постійно, а до певних подій їх ще святково прикрашають. Жителі міст пострадянських...

Коли кнопки на калькуляторі западають... Схоже, пузиреботи знайшли новий спосіб потішити непомірне владне его свого...

День міста розпочався в Журбинцях

  Другий рік поспіль мешканці Козятинщини свято Купала відзначають в селі Журбинці. Цього року він припав на суботу,...

Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up