Український селянин потребує захисту

На зміну колгоспам у село прийшли фермерські господарства, які належать до дрібнотоварних виробників продукції. На цих принципах вони формувалися в незалежній Україні на початку дев'яностих років минулого століття. Упродовж всього періоду розвитку їхні цілі та завдання діяльності змінювалися. Наразі більшість фермерів виробляють продукцію для продажу і лише частину її залишають для власних потреб. 

Фермери відіграють значну роль у забезпеченні потреб внутрішнього ринку та формування експорту. За цими господарствами майбутнє України.

Але вислухавши думку селян та й самих фермерів, які підіймають не менш болючу тему - соціальної зорієнтованості і фермерської діяльності. Це загалом стосується всіх виробничих сільськогосподарських структур на селі. Але бідою для держави в останні десятиліття стала поява прошарку «особливо спритних» фермерів, які збагачуються за рахунок несплачених податків і селян, які не мають належної віддачі від такого господарювання. Прості селяни дуже багато розповідають про таких «нечесних на руку» господарів. Фіксуються багато випадків самозахоплення фермерами земель запасу сільських рад, реалізація продукції потайки від податкових органів.

Після колгоспу під гучними гаслами пригодить хазяйнувати новий власник - ефективний господар. Він (у дуже багатьох випадках) фактично за безцінь бере в аренду людські паї, отримує урожай, а значить і прибутки. А що ж люди мають із цього? Мізерні виплати за паї, трішки зерна, трішки цукру, жому, соломи.

У той же час фермер почуває себе справжнім господарем життя: будує шикарне житло, магазини, накопичує капітал за рахунок своїх односельців. Не продумане і часто нераціональне використання отрутохімікатів перетворює наші грунти на пустку, але спритні підприємці на те не зважають, бо кладуть до кишені надприбутки. Не хочу на загал звинувачувати усіх господарів, є дуже багато чесних і принципових керівників, які ведуть ефективно господарство та в той же час дбають про громаду. І за таких керівників люди з подякою говорили. 

А яка ж роль у цій ситуації місцевої влади, сільських рад? Де голови сіл? В одних випадках вони діють спільно з громадами і дають рішучу відсіч таким фермерам-латифундистам. Проте, є випадки коли сільські голови навіть вступають у змову із нечесними фермерами і на це наголошують селяни.

В першому читанні депутати Верховної Ради України прийняли проект Закону України про ринок землі. Буде він прийнятим і в другому читанні і в цілому - неодмінно. Тому що це така світова практика. Але запрацює не скоро, тому що треба напрацювати цілу низку допоміжних документів. А тому, за цей час, в умовах сучасної адміністративної реформи, від місцевої влади, громадських організацій, правоохоронних органів залежить дуже багато при підготовці селян-землекористувачів обізнанності в питаннях продажу своєї землі. Щоб шахраї, аферисти, а також злодії не змогли в черговий раз обікрасти селян, які мають все життя мізерні зарплати, а як наслідок і жалюгідні пенсії.

громадський активіст, член всеукраїнської громадської організації «Захист дітей війни» Олег Каменний 0963470932

Коментарі (0)

На зміну колгоспам у село прийшли фермерські господарства, які належать до дрібнотоварних виробників продукції. На цих принципах...

Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up