Є у кого повчитися

Маючи певний досвід підприємництва та мешкання за кордоном, володіючи іноземними мовами, я з легкістю маю можливість спілкуватися з мерами (алькальде) маленьких європейських містечок за кордоном. Користуючись інтернетом, знаючи, в який саме час іде так званий прийом мешканців, я запитала у одного очільника місцевої ради про кількість робочих місць в мерії та підприємств, що утримуються з бюджету міста.

У нас 6 тисяч мешканців. Літом — більше за рахунок приїзду “дачників” — доходить до 10 тисяч. У нас дві тисячі двісті робочих місць з повним соціальним пакетом, що отримують платню з міського бюджету. І ще приватників 170 осіб. А ще є чотири підприємства, де штат доходять до 100 осіб. Виходить, що у нас скільки людей живе, стільки робочих місць! Багато доїжджають з інших місць за 100 км. Це у нас норма.

Заробіток становить від 800 до 2000 євро. Інфляція дається взнаки. Закрились багато птахоферм, магазинів та барів. Виявилося, що виробити продукцію — це не основне, проблема, як її продати. Це моя основна турбота. Є велика пропозиція вторинного житла для продажу. Нове житло майже не будується.

Я змоделювала закордонному чиновнику ситуацію в Козятині з недобудованим будинком (свайне поле) і запитала, який алгоритм був би його дій у подібному випадку. Відповідь була проста, як двері.

— Я б створив при міськраді фірму. Найняв юриста, призначив директора. Він мав би взяти на баланс недобудову. При тому зробити абсолютно прозоре право власності. Щоб зачистив всі юридичні колізії. Розрахувався б з боргами. Потім виставив на аукціон і дав би можливість приватному капіталу якнайкраще розбудувати та освоїти землю і недобудову в інтересах громади. Я дуже дбаю за контакт з громадою при обговоренні будь-якого питання. Можливо, створив би спілку місцевих фінансово спроможних людей, щоб вони освоїли об’єкт, надавши їм преференції в необхідному. Тобто, я створив би технічний майданчик для старту і розвитку бізнесу.

Про організацію медпослуг, дозвілля пенсіонерів і молоді, обслуговування немічних — читайте в наступних публікаціях в новій рубриці “Є у кого повчитися”. Запрошую бажаючих приєднуватися до когорти дописувачів на цю тему.

Коментарі (2)
  • Анонім

    І ще одне. у суспільстві надмірний рівень негативу. Так - життя важке, але це не є привід опускати руки та скиглити.  Вставай та роби. Предки вчили: очі бояться, а руки роблять. Дорогу осилить той, хто по ній йде. Ваша газета може дуже допомогти у цьому плані. Ну от хоча би - конкурс на саме охайне подвір*я, квітник, парадне.
  • Анонім

    У вірному напрямку думаєте, пані Тетяна. Не потрібно "видумувати велосипед", зрілі громади це вже усвідомили сотні років тому. Саме звідти йде витік Магдебурського права. Основа успішного розвитку громади (території, інфраструктури, соціальної сфери, безпеки і т.д.) - у гармонійній співпраці Громади та Приватного Бізнесу. Створюється гарне бізнес середовище - зростає надходження податків - зростає бюджет громади - створюється гарне соціальне середовище - коло замкнулося. Ви та деякі ваші дописувачі вже піднялу цю тему - стан та перспективи розвитку Козятина, за останній місяць. Бажаю вам продовжити це у конструктивному напрямку. Але ставте попереду воза коня, а саме: почніть з того, а яке бізнес середовище створено у регіоні? Як його поліпшити, розвинути? Як саме співпраця приватного бізнесу та громади може вирішити питання водогону, доріг, сфери медичних послуг, благоустрою? Які саме завдання має в цьому напрямку ставити місцева влада? Ідеї  є. Успіху Вам.

Хлопці горіли, рили, палили, пили чай з побратимом, якого ранком відправляли додому 200-тим грузом. У них є колеги по зброї,...

Якщо ти мешкаєш поряд з пожежною частиною, це не значить, що тобі не потрібен вогнегасник. Хто б сперечався. А от коли йдеться...

14 жовтня православні християни святкують День Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває...

Учора на Козятинщині відбулося урочисте закладання першої сваї фундаменту під будівництво елеватора. Місцем події стало село...

Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up