Легендарному «Оріону» 16 років

Легендарному «Оріону» 16 років
  • На початку 2000-их років у Козятині був справжній вибух рок-культури.
  • Тоді у нашому місті з’явилося чимало рок-гуртів, один з таких - «Оріон».
  • Як все починалося, які довелося долати труднощі і чому гурт вже більше року не виходив на сцену?
  • Про це все ми говорили з лідером «Оріона» Артуром Корніюком.

«Оріон» відомий далеко за межами рідного Козятина, бо за весь час свого існування побував з концертами у різних куточках України. Гурт заснували 1 грудня 2004 року, тож зовсім нещодавно він відсвяткував своє 16-річчя.

Саме у грудні 2004-го чотирьох хлопців об’єднало бажання грати. Так і створили легендарний гурт.

- Ще в школі ми слухали різні гурти і хотілося щось своє зробити, - розповідає Артур Корніюк, хедлайнер та гітарист «Оріона». - Вчилися на гітарі грати і так пішло-поїхало.

Відео дня

Артур Корніюк був у гурті від самого початку його заснування. Разом з ним спершу в «Оріоні» грали Дмитро Бондарчук (барабани), Віктор Кондратюк (бас-гітара) і Віталій Грабовський (лід-гітара). За ці роки склад гурту неодноразово змінювався.

Гітару позичив у сільському клубі

Хлопці були музикантами-аматорами. Починали з того, що просто зібралися і стали грати. Постійної репетиційної бази у них не було. Тому репетиції проводили і в п’ятій школі, і в Будинку науки і техніки залізничників (ЖДК), і в сільській школі, і в сільському клубі, і в гаражі ударника Дмитра.

- Це було так - де приходилося - там і грали, - згадує Артур. - Спочатку це було дуже проблемно. Бо це треба приміщення нормальне, щоб там можна було як мінімум нікому не заважати, а це накладає обмеження на час занять. І, знову ж таки, апаратура. Треба її зберігати, щоб її ніхто не пошкодив і не вкрав.

Відсутність постійної репетиційної бази - не єдина перешкода, яку довелося долати хлопцям. Бо мало мати місце, де грати. Щоб грати, треба мати інструменти. Тоді були важкі часи. Звісно, не так, як в 90-их, та все одно коштів на все не вистачало. Тому викручувалися, як могли.

- У барабанщика Дмитра Бондарчука були барабани його батька, який був ударником. У мене на той час гітари власної не було, - продовжує Артур. - Перший час я грав на гітарі Непедівського сільського клубу. Там ще з радянських часів залишилася електрогітара «Форманта» і я попросив у завклубші, щоб вона мені її дала. Ми ту гітару відремонтували і на ній грали. Потім пізніше мені один товариш подарував електрогітару, яку також треба було поремонтувати. А вже власна електрогітара з'явилася не раніше 2006-2007 року. Дуже довго на ту гітару збирали гроші і мама теж підтримувала гривнею.

Так хлопці знайшли собі інструменти і стали грати. Назвали свій гурт «Оріоном» на честь одного з найбільших сузір’їв на небосхилі. Ідею підкинула мама Артура.

►Після концерту у дитячому таборі "Пролісок", що в Йосипівці

Уперше новоспечений гурт вийшов на сцену в січні 2005 року. Тоді організували концерт, присвячений річниці бою під Крутами. Його провели у міському будинку культури. На той момент це ще був кінотеатр «Мир».

- Це був патріотичний концерт. Для мене це був уже не перший вихід на сцену, - згадує лідер «Оріона». - Але емоції, зрозуміло, були дуже шквальні. Ми тоді виконали декілька пісень.

Грають патріотичний хард-рок

Гурт виконує переважно власні композиції. Більшість пісень написав сам Артур, деякі - інші учасники «Оріона». Часом друзі підкидають цікаві ідеї. Інколи грають і кавери (переспів відомих композицій - авт.), хоча з цього приводу у лідера гурту чітка позиція.

- Зараз багато музикантів займаються тим, що переграють чужу музику, але у мене особисто була така позиція, що треба писати своє. Це не так просто, - продовжує Артур Корніюк. - Насправді кавер грати класно. Класно, коли ти виходиш на сцену з чужою піснею, популярною, яка вже у всіх в головах, всі її знають. Ти вийшов, всі співають, всі танцюють, відриваються, це, безумовно, круто. А зі своєю піснею ти вийдеш, навіть якщо вона класна, такого вау-ефекту не буде. Тому що людям властиво сприймати краще те, що вони вже знають. От хлопці і дівчата у кавер-бендах звикли, що їхні виступи завжди «заходять» на «ура», а потім коли вони починають писати власний матеріал і він можливо непоганий, якісний, але він не так не «заходить» і з’являється розчарування.

►"Оріон" на ювілейному, 10-му "Рок-Козятин". 2015 рік. Фото Романа Чернявського

Чіткої відповіді на питання, у якому саме стилі працює гурт, немає у жодного з учасників. Чимало пісень «Оріона» патріотичної тематики, тому лідер гурту Артур Корніюк жартує, що вони грають патріотичний хард-рок.

- Були композиції занадто шквальні і їх можна було віднести до екстремальних стилів музики, були романтичні, які можна було назвати поп-рок. Але ми думали, що якщо брати класичні стилі року, то це - хард рок, - каже Артур.

Про творчу перерву

Нині у складі гурту троє учасників - хедлайнер Артур Корніюк (вокал, гітара), Богдан Ільчук (бас-гітара) та Ілля Мхеідзе (барабани). Протягом 16 років «Оріон» був учасником численних фестивалів у різних містах України. У 2017-му на новорічні свята гурт виступав у Вінниці в рамках «РокВінФесту». Не раз хлопці були у Жмеринці на фестивалі «Калина у вогні». Виступали на дні народження Бердичева. Об’їздили з концертами не лише всю Вінницьку область, а й багато міст України. Виступали і в рідному Козятині. Проводили благодійні концерти, де збирали кошти для наших воїнів АТО/ООС. Давали концерти в зоні бойових дій.

►"РокВінФест" 2017 року

Нині в «Оріона» творча перерва. Останній раз гурт виходив на сцену минулого року у Козятині під час фестивалю «Рок-Козятин».

- Одна з причин, чому ми не виступаємо, це те, що зараз учасники гурту всі по різних містах. Інша, можливо, в тому, що були якісь непорозуміння в деяких питаннях. Але я не можу сказати, що «Оріон» - все, тому що такі творчі перерви і кризи були вже на нашому шляху не один раз, - підсумував Артур Корніюк.

 

Публікації про інші козятинські гурти можна почитати тут

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up