Майбутнє українського правопису: Які зміни почали обговорювати?

Майбутнє українського правопису: Які зміни почали обговорювати?

З 2012 року наш рідний правопис не змінювався і зараз розпочали громадське обговорення майбутніх можливих змін. Автори ідеї впевнені, новий правопис зробить мову сучасною і відкине русіфікацію. Але є, хто скептично ставиться до цього. Філологи зміни тільки критикують.

Репресований український правопис

Міністр освіти та науки України Лілія Гриневич вважає, що до нового правопису хочуть повернути ряд мовних норм “репресованого” правопису 1919 року. За її словами, навіть невеликі “нововведення” як “репресована” буква “и” у закінченнях родового відмінку, мають велике значення. Нагадаю, перший український правопис був прийнятий у 1919 році в УНР і потім сильно зазнав змін у 30 роки.

На сайті Міністерства освіти оприлюднили текст нової редакції українського правопису. Над яким працювало 25 науковців. Документ зараз на громадському обговоренні. Після цього подадуть на затвердження до Кабінету міністрів і представлять Академії наук України.

Відео дня

Запропоновані нововведення

Літери Ґ та Ф. Для передачі іншомовного звуку [g] в прізвищах проект санкціонує букву Ґ “Ґуллівер”, “Ґете” (можливе звичне написання з г). Аналогічно є компроміс для букви Ф в словах грецького походження. Можна буде писати як міфологія, так і мітологія, як кафедра, так і катедра.

Попмузика без дефісу

Експрезидент, вебсторінка, попмузика, пресконференція. Доведеться звикнути до таких нововведень без дефісу. У компонентів міді-, максі - кінцевий і в позиції перед приголосними наступного слова не переходить в и: мінімода, максімода.

Слова з першим іноземним частками новий правопис пропонує писати разом (деяка частина з них уже пишеться разом, а частина через дефіс).

У чинному правописі Святвечір пишеться через дефіс (Свят-вечір). Складноскорочені слова також  пропонують за правилом писати разом (як мультфільм, Міносвіти). Якщо власні імена приєднані до іншомовних компонентів, то автори пропонують писати їх з дефісом: пан-Європа, псевдо-Фауст.

Кока-кола і фанта

Назви торгової продукції, цукерок, різні напої, тютюнові вироби за новим правописом потрібно писати з великої букви та в лапках, але автори нового правопису зазначають, що є назви, які потрібно писати з маленької літери та без лапок - вони стали нібито загальними по типу: кока-кола, докторська ковбаса, але як саме будуть визначати цю “загальність”?

Президент і Прем’єр-міністр лише офіційно

У неофіційній мові слова Президент і Прем’єр-міністр можна писати з малої літери. Автори нового правопису пропонують тільки в офіційних документах і текстах залишити велику літеру назви найвищих державних посад. А нижчі державні посади писати з малої літери: канцлер, міністр, ректор.

Борис Троєщинський

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up