Тернопільський краєзнавець в петиції просить перенести пам'ятник Пушкіну в парк "Топільче"

Тернопільський краєзнавець в петиції просить перенести пам'ятник Пушкіну в парк "Топільче"
  • Петицію про перенесення пам'ятника Пушкіну зі скверу ім. Чорновола у парк "Топільче" зареєстрував тернопільський краєзнавець Тарас Циклиняк 25 червня у єдиній системі електронних петицій
  • Щоб підтримати ідею чоловіка в тернополян є 30 днів. Щоб її розглянули, потрібно зібрати 300 голосів. 
     

Це не перша петиція, в якій йдеться про пам'ятник російському поету Олесандру Пушкіну.У березні 2016-ого року Богдан Яциковський створив петицію про демонтаж скульптури. Була і петиція про заборону демонтажу того ж пам'ятника від Людмили Дрозд.

Краєзнавець Тарас Циклиняк у своїй петиції просить про  перенесення пам'ятника Пушкіну.

"Скульптуру російському поету Олесандру Пушкіну встановлено у 1959 році (за іншими даними у 1961р). Варто зауважити, що внаслідок подій другої світової війни та післявоєнної відбудови міста було зруйновано та демонтовано чимало меморіальних об'єктів, а саме: скульптуру покровителя Домініканського костелу (тепер Архикатедральний собор УГКЦ) св. Вінцентія, скульптуру покровительки Тернополя св. Теклю, трьохсторонній вуличний годинник, пам'ятник Адаму Міцкевичу та ін. Натомість у сучасному сквері ім. Чорновола встановили пам'ятник російському поету. Невже Тернопіль, місто багате своєю історією та людьми (українцями, поляками, євреями) не може знайти для Пушкіна затишне місце у одному із парків. Натомість у старомісті вшанувати пам'ять про тих, кому завдячує своєю незалежністю?" - йдеться у петиції.

Відео дня

Як розповів журналістці "20 хвилин" Тарас Циклиняк, він давно спостерігає за всім, що відбувається навколо пам'ятника Олександру Пушкіну. 

- Мені здається, що цей скрутний час найбільш вдалий, щоб можна перенести пам'ятник, - каже чоловік. - Чому перенести? Бо я вважаю його символом 50-х років, тої тоталітарної системи. Тернополяни, корінні мешканці все таки пов'язують його з тим всім сумним, що відбувалось на Коперника, 1. Не маю нічого проти самої постаті Пушкінка, але вважаю, що на тому місці має стояти щось більш гідне, або взагалі нічого. Просто цей пам'ятник ставився на противагу, бо під час війни зруйнували чимало пам'ятників і їх не відновили.

- Якщо це підтримає громадкість, то чому б його не перенести, - каже чоловік.

- Жодної агресії, але мені здається, що це було б доречно. 

Краєзнавець каже, що переніс би пам'ятник Олександру Пушкіну в парк "Топільче". А на його місці можна було встановити скультуру добровольцям або якусь іншу. Підтримати петицію можна у єдиній системі електронних петицій.

Мар'яна ДОХВАТ
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up