Відомі козятинські гурти: від «Контрасту» до «Порцеляни» один крок

Відомі козятинські гурти: від «Контрасту» до «Порцеляни» один крок
  • Сьогодні познайомимо вас із ще один рок-гуртом нашого міста — «Контрастом».
  • Він пережив розпад і переводився у новому гурті, що десять років тому став відомим на всю Україну
  •  Про казуси, перемоги та багато іншого спілкувалися з учасниками «Контрасту» Максимом Ситницьким та Катериною Беловою, а ще знайшли унікальні архівні фото з життя гурта.
  • Що у нас вийшло — читайте у матеріалі.

«Контраст» був одним із перших рок-гуртів Козятина початку 2000-них. Це був період, коли більшість підлітків слухали «System of a Down», «Papa Roach», «Linkin Park» та багато інших всесвітньо відомих груп і мріяли самі почати грати. Так і почалася історія гурту «Контраст».

— Мене привів знайомий на репетицію до хлопців у будинок піонерів (нині Центр дитячої та юнацької творчості — авт.). Для мене це було величезним переворотом, поворотом життя. Це було неймовірно круто, — розповідає Максим Ситницький, учасник «Контрасту». — Всіх нас об’єднувала пристрасть до рок музики, бажання грати в банді та бути на сцені. Тому, це цілком закономірно — створити гурт.

Так у 2002 році у Козятині з’явився ще один рок гурт. До його складу входило п’ять учасників. Вокалістом був Володимир Цимбалюк, Максим Ситницький та Олександр Славута грали на гітарі, Павло Коваль був басистом, а Дмитро Руденко — барабанщиком. Максим, з яким ми спілкувалися, на той момент вже був студентом університету. Інші учасники були у старшій школі. Та це не завадило хлопцям грати.

Відео дня

Опитування

Чули про "Контраст"?

«Контраст» не одразу став «Контрастом». Назва у гурта з’явилася навіть пізніше, ніж перша пісня, яку довелося писати практично «на ходу», щоб встигнути до початку виходу на сцену.

— Перший концерт, на організацію якого гурти-учасники скидали гроші, пройшов в кінотеатрі «Мир», — згадує Максим Ситницький. — Репетирували ми разом, на той час, може, два тижні. В ніч перед концертом вирішили зробити трек і з ним піти на сцену. Робили до ранку. Потім прогулялись ранковими вулицями міста і розійшлись додому відпочити. Перед концертом в нас запитали, як називається гурт, кого кликати на сцену. В нас тоді не було ані назви, ані репертуару, крім однієї пісні, ані своїх інструментів. Назвались ми тоді, здається, «Awaken». Як назва нашого трека, «Awaken By The Wind» («Пробуджений вітром» — англ.). Виступ пройшов вдало, на нашу думку, і ми неодмінно це добряче відсвяткували.

Вже згодом у гурта з’явилася справжня назва.

— Назву ми придумували разом, — продовжує Максим. — В під’їзді Пашкиного дому. Часто там влаштовували тусовки. Серед варіантів був навіть «Angel Of Death» («Янгол смерті» — англ.). Варіант «Контраст» запропонував ідейний лідер гурту Олександр Славута. Це було відображення різних смаків у музиці кожного з учасників, відмінності у поглядах на те, як треба робити пісні.

Сам Максим каже, що музика «Контрасту» була у невідомому жанрі. Деякі композиції були важкі, деякі, навпаки, ліричні. Тож контрастними були не лише музичні вподобання учасників гурту, а й репертуар.

— Ми виконували передусім авторський матеріал, — розповідає Максим Ситницький. — Але було цікаво грати і каверити на улюблені гурти. На один із зимових концертів ми готували кілька каверів. Репетиції проходили в звичайній квартирі, з живими барабанами, з батьками через стінку.

За час існування гурту траплялися і казуси. Один з таких добре запам’ятався Максиму.

— Грали в училищі треки «Metallica» і «Beatles». Під час виступу почали падати барабани, а гітарне обладнання працювало тільки після добрячого копняка. Більша частина глядачів вийшли з залу на нас. Ото був виступ, — каже Максим.

Спершу «Контраст» був виключно чоловічим гуртом, та за два роки сталися вагомі зміни. До компанії хлопців приєдналася дівчина — Катерина Белова.

— Олександр Славута, на той момент гітарист гурту, запросив мене спробувати, — розповідає Катя.

Після прослуховування Катю взяли в гурт. Так у «Контрасту» на додачу до вокаліста з’явилася вокалістка і цим гурт став ще контрастнішим.

Гурт часто виступав у Козятині. «Контраст» був незмінним учасником перших фестивалів «Рок-Козятин». Поки не розпався.

►Перший "Рок-Козятин". Фото 2005 року

►Другий "Рок-Козятин". 2006 рік

— В один момент гурт перестав існувати, — розповідає Максим Ситницький. — Учасники продовжували займатись улюбленою справою. З’явились нові люди, нові ідеї. Так створився гурт «Порцеляна’’.

►Світлина Олександра Славути

Колишні учасники «Контрасту» Катя Белова, Макс Ситницький та Паша Коваль створили новий гурт із новою назвою. Пізніше до них приєднався барабанщик Ілля Мхеідзе. Назву «Порцеляна» запропонувала вокалістка Катерина Белова.

— Ця назва означає красу та крихкість буття, — пояснює Катя.

«Підкорись своїм емоціям» — таким став слоган нового гурту. «Порцеляна» грала відмінну від «Контрасту» музику і за час свого існування встигла завоювати сотні сердець шанувальників. Гурт був відомий далеко за межами Козятина, тому що виступав у різних містах.

Опитування

Знайомі з творчістю "Порцеляни"?

Найяскравіша сторінка в історії «Порцеляни» — перемога на фестивалі «Тарас Бульба», найстарішому рок-фесті України. Козятинчани здобули гран-прі у 2010 році. Того року «Тарас Бульба» проходив у місті Дубно, що на Рівненщині. На фестиваль, що тривав три дні, з’їхалися 26 гуртів із різних куточків нашої країни. Своїми виступами «Порцеляна» завоювала серця журі, хоча на той момент гурт існував всього два роки.

— Ті дні, які ми там провели, — це неймовірні емоції, драйв, нові знайомства. Все це буде в нашій пам’яті назавжди, — каже Максим Ситницький.

— Емоції зашкалювали, — додає Катерина Белова. — Визначення для музикантів важливе, адже спонукає розвиватися далі. Ми багато працювали і результатом стало гран-прі. Ми брали участь у багатьох фестивалях, але такої перемоги більше не отримували.

Після «Тараса Бульби» гурт взявся за роботу ще активніше.

Повернувшись додому, «Порцеляна» записала два демо-записи.

Та вже у 2017 році гурт розпався.

— У нас були різні пріоритети, — підсумовує Катя Белова.

 

Хочете почитати про інші козятинські гурти, заходьте сюди

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up