Харчування в червні-липні

Харчування в червні-липні

У спеку підвищується ризик згущення крові, слід переглянути раціон харчування - про це розповідають дієтологи Віктор Циприян (мій однокурсник) та Оксана Скиталинська.

Класичну схему харчування варто підкоригувати. Сніданок - основний прийом їжі, обід і вечерю перетворити на легкий перекус.

Домашній сир варто їсти тільки вранці. Ранок починати зі склянки якісної води з чайною ложкою меду та шматочком лимона, обмежити вживання кави. Краще взагалі ёвідмовитися від неї. До раціону обов'язково мають входити овочі водянисті: огірки, помідори, капуста, зелень листова, кріп, петрушка, засмаченні олією кукурудзи, льону, соняшника. Овочі, що містять багато води, насичують організм і забезпечують його рідиною. Людина не питиме протягом дня необхідну кількість води, отримує від цих овочів, що дозволить уникнути зневоднення.

Відео дня

Перші страви в червні-липні, це борщ, окрошка. З других страв — біла риба, особливо варена з овочами в будь-якому вигляді.

З ягід: полуниця, суниці, агрус, вишня, ожина, малина, смородина (біла, червона, чорна), чорниця.

Варто відмовитись від смаженої їжі, солодощів, смаколиків, випічки. Вони підвищують ризик утворення тромбонів. Лікарі-дієтологи радять замінити фабричні солодощі сезонними ягодами (суницями, малиною, чорницею). Дітям замість солодкого слід давати ягідне пюре. Ягоди можна комбінувати з фруктами.

Огірки, помідори, капусту, зелень слід їсти в спекотні дні. Вони забезпечують організм

рідиною протягом дня.

Важливо пам'ятати - в будь-яку пору року харчування, особливо в спеку, повинне бути не перевантажене, збалансоване. Не слід переїдати.

Прісна, річкова й морська риба, домашні яйця, краще перепелині (3-4 штуки) на день, біле м'ясо птиці.

Також корисні горіхи, гриби, зелений горошок, сочевиця, гречка, кукурудза. Не можна забувати про природні пробіотики, а особливо кефір, йогурт, кисле молоко, сироватку. Корисно й смачно буде, якщо додати до них подрібнену зелень.

А от від білого хліба краще відмовитись, споживати краще висівковий, житній, пшеничний грубого помелу. Так пропонують дієтологи.

Виконуйте їх поради і будете здорові!  

Іван Смоліч, лікар-дієтолог

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up