«Кіборга» засудили до шести років в`язниці

«Кіборга» засудили до шести років в`язниці

«Мене ламали. Закидали на нари, там ти можеш тільки зігнутий сидіти. Різали і розкидали особисті речі і постіль. В одній камері було 10 людей. Там ми ходили в туалет і спали, і їли. Працівники в СІЗО казали мені: «а ти воював, тоді побудеш, як на фронті» – знущались, закидали в камеру, де більшість проходили по справах за сепаратизм» – пригадує про 10 місяців в’язниці Геннадій Дубров, боєць-доброволець, який захищав Піски на Донеччині та Донецький аеропорт.

17 березня 2017 року бійця на позивний Бізон запроторили у в`язницю на шість років. Його судять за двома справами, які об’єднали в одну.Перша справа, це участь і організація в масових заворушеннях. За це дають до 8 років в’язниці.

«Мені дали 6 років. Це було 31 серпня 2015. Я приїхав з війни. Почув про «закон» і вийшов до ВР сказати ні «особливому статусу Донбасу». Після мітингу йшов в метро, почув шум, на мене бігли менти. Пустою пластиковою пляшкою, яка прилетіла в мене, кинув назад в мусара. Менти почали наступати, намагався втримати їх на відстані палкою від вудочки», – розказує доброволець Бізон.

Друга справа це – незакінчений замах на викрадення.

Відео дня

«Ми з другом приїхали до сепаря Чмиря. Приїхали до нього, щоб запхати в сміттєвий бак – «народна люстрація». Чмирь розкрадає українські гроші і яро підтримує сепаратистів. Був замішаний в проросійських рухах за відділення Миколаєва від України. Зайшовши до його кабінету він одразу викликав поліцію, його працівники кинулись на нас. Згодом сепар погрожуючи своїм працівникам звільненням змусив брехати в суді. Вони, як свідки понарозказували море бреду. Це все врахувала суддя за правду», – розповідає кіборг.

18 лютого у Миколаєві патрульні «зловили» на водінні автомобіля в нетверезому стані місцевого депутата обласної ради Сергія Чмиря. Депутат пропонував поліцейським тисячу гривень з проханням відпустити його. За більш, ніж місяць після інциденту, 20 березня, Апеляційний суд в Миколаївській області визнав директора держпідприємства «Агрономія» депутата Сергія Чмиря винним в корупційному правопорушенні. При цьому керівнику «Агрономії» вдалося уникнути адміністративного стягнення через закінчення строків притягнення до адмінвідповідальності.

«Під час судових засідань Чмирь проплачував прокурора. Тому той не брав до уваги жодних доказів, які доводять мою невинуватість. В Миколаївській області досі вирують 90-ті, Чмирь контролює Арбузинський район, а його друг-однопартієць Михайло Соколов, Братський. Саме в Братському суді слухались мої справи», – зазначив Дубров.

Шляхом поглинання важчого покаранням легшим Геннадію Дуброву присудили 6 років в’язниці. Важче покарання на Бізона чекало за пластикову пляшку, яку він кинув в полісмена.

«Більше ніж 20 хлопців зараз чекають вироку по 31 серпня саме в Києві. Їх тоді, як і мене пов’язали за організацію та участь в масових заворушеннях», – каже Бізон.

Більшість на лавах підсудних – бійці російсько-української війни на Донбасі. Побратими кіборга Бізона.

«Генеральна прокуратура України не змогла знайти проти підозрюваних хлопців докази. Так, як і проти мене. Але через те, що на крайньому судді не було активістів і суд проходив в Миколаївській області, моя суддя Інна Скарницька швиденько влупила вирок», – каже Бізон.

Дубров – перший, хто отримав вирок за сутички 31 серпня.

«Це зроблено для того, щоб був прецедент. Щоб всіх інших по цій справі теж могли посадити на великі строки за моїм прикладом», – припускає боєць.

Геннадій отримав позивний Бізон на Майдані під час Революції гідності. Майбутній боєць брав участь в найжорстокіших боях зимових подій 2014 року. В лютому він врятував свого побратима від вирішальної кулі снайпера. Після анексії Криму Бізон брав участь в створенні батальйону «Крим». Згодом перейшов в добровольчий батальйон «Карпатська Січ». Захищав село Піски на Донеччині. Згодом поїхав добровільно з 93-ю бригадою на ротацію в Донецький аеропорт.

«Найважче на війні – не холод чи важкі фізичні умови. Найважче – втрати. 10 хв тому, я по рації розмовляв з побратимом. Знав, він завжди мене прикриє, бо нормальний мужик. І от зараз кажуть – «Піонер» – 200 (загиблий)», – пригадує Геннадій.

Після участі в протесті проти особливого статусу Донбасу Геннадія Дуброва подали у Всеукраїнський розшук в грудні 2015 року трапився епізод з так званою народною люстрацією чиновника Чмиря. Після цього кіборга на 10 місяців запроторили в Миколаївське СІЗО.

«Коли я потрапив у в’язницю відчував приниження і безсилля. В тюрмі ти не належиш сам собі. Ти не людина, ти ув’язнений. Я відчував, що про мене забули. І все, що відбувалось останні роки – було надарма. Морально було важко, там все створено для того, щоб зламати. Мене ламали. Закидали на нари, там ти можеш тільки зігнутий сидіти. Різали і розкидали особисті речі і постіль. В одній камері було 10 людей. Ми ходили в туалет, там же спали і їли», – пригадує доброволець.

«Працівники в СІЗО казали мені: «а ти воював, тоді побудеш, як на фронті» – знущались, закидали в камеру, де більшість проходили по страві за сепаратизм. Їх на моїх очах виправдовували і відпускали на волю», – каже Дубров.

Суддя Інна Скарницька не змогла довести причини тримання під вартою Бізона. Тому 19 жовтня відпустила його під заставу.

«В тюрмі я пропустив зиму, весну і літо 2016 року. Коли вийшов з тюрми не вірив. Важко описати відчуття свободи тим, хто не сидів в тюрмі. Я хотів помитися і викинути одяг в якому був в в’язниці», – пригадує кіборг.

Між судовими засіданнями боєць вишколював молодь. Геннадія запросили в більш ніж 20 київських шкіл поділитись бойовим досвідом зі школярами та розказати їм про війну на Донбасі.

«Зараз на Сході перебуває багато моїх побратимів. Між судами завозив їм волонтерську допомогу. Ситуація на фронті змінилась хіба що забороною стріляти в ворога. Загалом нашим дуже потрібна волонтерська допомога», – каже доброволець.

11 лютого 2017 року Бізона нагородили нагрудним знаком – «За оборону Донецького аеропорту». Нагороду кіборгу передали командири десантників 80-ї бригади. Десантники боронили ДАП до останнього. Вони помітили бойові здібності юного хлопця, тому вручили найпочеснішу нагороду за оборону донецького летовища.

Декому дуже вигідно, щоб ніхто не дізнався про першого засудженого у справі 31 серпня. Кіборга засудили на шість років тюрми. Справу хочуть протягнути в Миколаєві, аби створити прецедент. </body></html>

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up