Коли під ногами снігова каша...

Коли під ногами снігова каша...

Як доглядати за взуттям взимку, щоб ноги були сухими, а черевики довше служили

 

Гурам, майстерня “Ремонт у Гурама”, що на вулиці Січових Стрільців:

Відео дня

— Перед виходом на вулицю потрібно змащувати черевики крем-фарбою “Твікс”.  Гарна косметика по догляду за взуттям продається у магазині на вул. Героїв Майдану. Вдома треба витирати підошви взуття вологою ганчіркою і ні в якому разі не мити.  

Гурам радить, по-можливості, купувати на зиму тільки шкіряне взуття і не заощаджувати на цьому. Ставитись до вибору уважно, адже навіть за 1500 грн. можна купити шкірозамінник.

За словами майстра, були випадки, коли клієнти приносять взуття, яке не підлягає ремонту, бо шкірозамінник “ весь розлізся”.. Та ще такий матеріал взагалі не можна нічим змащувати.

 

Валентина, майстерня “Ремонт у Гурама”:

— Я раджу увечері сушити взуття тільки спеціальними сушками. Так шкіра не пересихає та не тріскається. А ще по закінченню сезону слід змащувати черевики  гліцерином. Важливо зберігати взуття у місцях, де нема перепаду температури. Перед виходом на вулицю треба наносити на черевики водовідштовхуючу крем-фарбу.

 

Олександр Васильович, майстерня по вул.Незалежності (старий побуткомбінат):

— Щоб ноги були сухими, треба вчасно ремонтувати взуття, — каже пан Олександр. — А перед виходом на вулицю змащувати крем-фарбою на основі воску. Дешевим китайськими фарбами не можна користуватись, бо замість користі вони приносять тільки шкоду. Прати взуття категорично не можна. А від солі, якою щедро посипають тротуари, захисту практично немає.

 

Ігор, майстерня Вінниці по вул. Фрунзе:


 

—  В таку погоду, як зараз, ходити краще в старому взутті, яке не шкода. Хороше тримати  на суху погоду. Зараз в тпродажу є такі гарні резинові чоботи продають, що в них можна і восени ходити, і взимку. Від дії солей, якими посипають тротуари, нічого не врятує шкіру і шкірозамінники. Щоб довше носилося взуття, засоби для догляду радив би купувати з воском.

 

Сергій, майстерня  Вінниці  по вул. Інтернаціоналістів:

 

— На таку погоду взагалі потрібно взути щось простіше, а не дороге шкіряне взуття, - розповідає чоловік. – А якщо вже вирішили взути, то краще обробити шкіру «Саламандрою» чи «Блискавкою», але не тим кремом, що часто рекламують. А взагалі тільки от підуть дощі, то люди починають найбільше приносити взуття із латками. Коли суха погода, то нічого не видно, а залилась вода і починають масово нести...

Корисні поради

Не сушіть взуття на батареї

Незалежно від матеріалу, з якого зроблено зимове взуття, сушити його на батареї, обігрівачі, навіть печі чи чомусь подібному категорично забороняється. Чобітки слід сушити тільки при кімнатній температурі. Щоб зберегти форму, краще набити їх папером чи газетами. Якщо взуття не надто змокло, воно має висохнути, адже нога пітніє, а у вологих чоботах холодніше. Аби чоботи повністю висохли при кімнатній температурі — потрібна доба. Тож, краще мати змінну пару. Після того, як чобітки стануть сухими, варто обробити їх спеціальним засобом для догляду.

 

Шкіряне взуття найпопулярніше взимку.

Щоб воно було зручним, зберігало форму, потрібен правильний догляд. Відразу після купівлі варто обробити чоботи спеціальними захисними водовідштовхувальними кремами із вмістом воску, аби вони не промокали. Потім такі процедури треба здійснювати хоча б двічі на місяць. Чистити взуття слід після приходу додому, а не перед виходом на вулицю. Якщо болото засихатиме вдома на чоботах, шкіра швидко втратить вигляд. Спочатку бруд зчищаємо сухою щіткою, потім витираємо чистою вологою ганчіркою. Якщо шкіра біла - краще мити її слабким розчином прального порошку. Ацетон, бензин використовувати не можна.

 

Для замші — спреї

Ніколи не виходить з моди замшеве взуття. Воно тепле та м'яке, але підходить тільки для сухої морозної погоди. Вологість та калюжі псують таку шкіру. Вона втрачає колір, на ній з'являються розводи. Замшеве взуття треба обробити після купівлі. Первинну обробку слід проводити тричі. Але слід давати висохнути замші. Попередньо спеціальною щіткою зі шкіри зніміть пил та бруд. Для обробки придбайте спеціальний засіб для замші. Ні в якому разі не можна наносити  крем для звичайної шкіри. Після цього слід знову почистити черевики щіткою. Щоб освіжити колір, протріть замшу серветкою, змоченою у нашатирному спирті або молоці, Після висихання знову почистіть щіткою. Сьогодні популярні фарби-аерозолі для замші, вони освіжають колір та забезпечують водовідштовхувальну функцію.

 

Нубук варто обробляти частіше

Дедалі популярнішою альтернативою замші у зимовий період стає взуття з нубуку. З вигляду схоже на замшеве, проте значно краще підходить для вологої погоди. Цей матеріал потребує частішої обробки вологозахисними засобами. Не слід змивати водою з нього бруд, краще придбати спеціальні пінки. Перед очищенням чобітки з нубуку треба висушити. Для очищення краще використовувати м'яку щітку або ганчірку. Для очищення замші та нубуку виготовляють спеціальні гумки. Вони відновлюють ворсисту структуру шкіри. Продають щітки з гумовими "пальчиками". Замість кремів для цих ніжних матеріалів використовують спеціальні пінки. Таке взуття добре чиститься, якщо його попередньо потримати над парою.

 

Лакове взуття вологу не любить

Купувати на зиму його взагалі не варто. За десятиградусного морозу покриття починає тріскатись. Крім того, від бруду та вологи лакова шкіра швидко тьмяніє. Та якщо ви все ж обрали цей варіант, чистити його треба лишень спеціальними засобами на водній основі. Лакову шкіру можна очищати й народними методами - протирати тампоном, змоченим у молоці. Потім змастити рослинною олією або гліцерином, відполірувати м'якою шматиною. Щітку використовувати не варто.

 
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up