Помер знаний у Козятині вчитель Микола Медик

Помер знаний у Козятині вчитель Микола Медик
  • Відійшов у вічність відомий козятинський вчитель Микола Васильович Медик.
  • Звістка про його смерть засмутила рідних, колег та учнів.
  • Пам’яті шанованого педагога міста.

Микола Медик працював у першій школі вчителем хімії протягом багатьох років і виховав не одне покоління дітей. Свого часу він викладав уроки моїй мамі, а пізніше, вже коли я пішла до школи, навчав хімії і мене. Та для нашого класу Микола Васильович був не просто вчителем, із яким бачишся раз на тиждень протягом 45 хвилин. Більше року він був нашим класним керівником, після того, як Олександра Валентинівна, яка вела наш клас, пішла у декретну відпустку.

Завжди усміхнений, завжди у своєму білому халаті, на його уроках ніколи не було нудно. Він не лише вчив робити рівняння йонного обміну, а й розповідав про свій життєвий досвід, про учнів, які вже давно випустилися зі школи. А деякі його фрази, такі як «бачили чи не бачили?», ставали серед школярів крилатими.

Він турбувався і про успішність дітей, і про атмосферу в колективі. Всіляко намагався об’єднати учнів, щоб вони проводили разом час не лише на уроках. Пам’ятаю, влітку після 10 класу впродовж тижня він щодня збирав нас. Ми ходили на екскурсії до Музею історії міста, на Хлібзавод, швейну фабрику, на 5 ставок.

Відео дня

►Микола Васильович з учнями. Фото з особистого архіву автора

Микола Васильович любив не лише науку, а й творчість, грав на баяні. Багато розповідав про Другу світову війну, про льотчиків Покришкіна і Супруна. Він був людиною зі світлою душею.

Більшу половину свого життя Микола Медик присвятив педагогічній діяльності. До школи № 1 прийшов 31 липня 1974 року. Був не лише вчителем хімії, деякий час працював також завучем.

— Це була дуже неординарна людина, — розповідає Раїса Юр-Кирилюк, директор спеціалізованої школи № 1. — Микола Васильович пам’ятав фактично все. Знаєте, люди, які спілкуються з великою кількістю людей, інколи забувають прізвища, а в нього була унікальна память. Він пам’ятав всіх: хто де навчався, у кого які досягнення в житті, хто капітан пароплава, хто льотчик, хто кандидат наук.

Раїса Юр-Кирилюк влаштувалася на роботу у школу в 1983-му, через 9 років після того, як до педагогічного колективу приєднався Микола Медик. Багато років вона пліч-о-пліч працювала разом із Миколою Васильовичем.

— Завжди говорили, що Микола Васильович — це легенда першої школи, — каже директор. — Це людина, яка надзвичайно була відповідальна у своїй роботі. Як вчитель хімії він багато підготував дітей, яким хімія потрібна була в житті. В основному це ті діти, які вступали в медичні вищі навчальні заклади. Микола Васильович мав активну життєву позицію. Діти його дуже любили і про це свідчило навіть те, що, закінчивши школу, навіть через багато років його на зустрічі з випускниками завжди запрошували. Він завжди був бажаним гостем.

►2010-ий рік. Світлина з соцмереж

У 2010-их Микола Медик пішов на заслужений відпочинок. Та навіть на пенсії не сидів без діла. Щойно потепліє, сідав на електричку і їхав до Кордишівки на дачу. Я частенько зустрічала його на вокзалі, коли верталася додому з занять в університеті. Навідувався він і до школи, де працював стільки років. Нещодавно зайшов і побачив, що переобладнали кабінет хімії. Це його дуже засмутило. Випускники школи неодмінно пригадають величезну таблицю Менделєєва, яка висіла у тому кабінеті. Вона закривала майже всю стіну. Це було дітище Миколи Васильовича. Він працював над створенням тієї таблиці, яка, до речі, неабияк допомагала запам’ятовувати хімічні елементи. Проте під час ремонту її довелося зняти. Саме це так засмутило Миколу Медика.

Важко в це повірити, та на 77-му році життя легендарного вчителя не стало. З власних джерел нам стало відомо, що він захворів на коронавірус. Через ускладнення потрапив до районної лікарні. Лікарі боролися за його життя, та, на жаль, врятувати Миколу Васильовича не вдалося.

— Ця новина про його смерть просто спантеличила колектив, — каже Раїса Юр-Кирилюк. — Тому що ми ніколи не думали, що так може повернутися його життя, тому що він був бадьорою людиною, мав здоровий вигляд і тримав себе у формі. Це для нас був шок.

Та ця новина приголомшила не лише колектив, а й усіх, хто знав Миколу Васильовича. Висловлюємо співчуття його близьким та рідним.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (24)
  • Лика Семчук

    Свытла пам'ять гарній людині і чудовому педагогу
  • Аліна Аліна

    Мій учитель ....
    Любила його уроки хімії..
    Царство небесне.
    Ви назавжди залишитесь у серцях своїх учнів!
  • Василь Ткаченко

    Царство Небесне, Світла пам'ять.
  • Наталья Уперчук

    В 74-75 роках  вчив нас біології випуск 75 . Світла память.Хороша була людина і справжній Вчитель
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up