Про батька, діда та прадіда

Про батька, діда та прадіда

Якщо ти українець, то не вагайся, не сумнівайся, стверджуй: твій прадід — поет Тарас Шевченко

Коли згадують Тараса Шевченка в ранньому дитинстві, то це приблизно з його 10-річного віку. За часів “совдепії” описували все трагічно. Як його експлуатували, били, заставляли пасти живність. П’яний піп.

А правда інша — Тарас виконував звиклу працю для сільського підлітка. Інколи, що притаманно селу і тепер, був голодний. Тому історія знає, як він вкрав курку, а одного разу навіть свиню. До попа пішов, бо розумів: залишити все як є, значить, з цього болота не вилізти.

Тарас настільки щиро перейнявся своє долею та майбутнім, що швидко перещеголяв свого вчителя. За фактом, піп бачив свою недолугість, тому напивався до безтями, лягав спати на лавці. Але він знав, що Тарас навчає дітей граматики, письму, вчить рахувати, малювати, перевіряє контрольні, пише з ними диктанти.

Відео дня

Саме тоді Тарас звик брати на себе відповідальність, організовувати життєвий простір навколо себе. Без сумніву, йому це вдалось через муки заслання, рекрутство до військ Російської імперії. Його авторитет настільки був бездоганним, що не рахуватися з ним навіть після його смерті не може цілий всесвіт.

Слова “Україна”, “Українська нація” індентифікував він персонально. Це по його слову всесвіт визнав націю українців. Не простір, кусок місцевості, а саме народ нації українців. Тому він батько нації, а, можливо, дід нації. Правда така: світ пізнав націю українців через слово Тараса Шевченка. Як через “Слово о полку Ігоревім”, про Київську Русь.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up