Про хліб

Про хліб

Козятинському  хлібокомбінату  (нині  ПрАТ “ Козятинхліб”) 1 січня 2018 року  виповнилося 85 років!

На підприємстві ПрАТ “Козятинхліб” не використовували, не використовують і, надіюсь, не будуть в майбутньому використовувати при виробництві хлібобулочних виробів  різні  хімічні поліпшувачі,  штучні підсилювачі смаку,  барвники, окислювачі, стабілізатори та інше, що так наполегливо рекомендують  багаточисельні  українські компанії, гарантуючи високу якість продукції. Дійсно, застосування хімічних інгредієнтів забезпечує гарний об’єм. Хліб, наприклад, вагою 600 г,  візуально виглядає як кілограмовий, може  тиждень, а то й більше зберігатись і не черствіти. Застосувння штучних добавок  дає можливість виробникам значно скоротити затрати при виробництві хліба, адже тісто готується  всього за півгодини. Не потрібно дбати про додаткове обладнання, штат працівників, витрачати додатково електроенергію. Тому така продукція дешевша, але чи є вона корисною для споживачів? Адже хімічні сполуки, тривалий час накопичуючись в організмі, особливо у печінці, не виводяться, а   викликають алергії, різні захворювання. А потім ми дивуємось, звідки і чому  навіть у  маленьких  дітей, цироз печінки?!

Хліб — практично ідеальний продукт для збагачення дефіцитними для організму  речовинами, оскільки є соціально значущим продуктом щоденного споживання.

На нашому підприємстві асортимент хлібобулочних виробів складає 21 найменування хліба та 48 найменувань булочних виробів. У своїй роботі керуємось нормативною документацією Укрхлібпрому  та державними стандартами (ДСТУ).

Відео дня

Технологія тістоведення базується на традиційних густих опарах з тривалістю бродіння 3-3,5 години. Це сприяє природному накопиченню корисних кислот та ароматичних речовин, які зумовлюють гарний смак та аромат продукції. При замісі тіста, до опари додається борошно та додаткова сировина, тісто вистоюється 30-40 хвилин.

У такий спосіб виготовляються батони  нарізні, батон “Новинка”, булочні вироби  та пшеничні сорти хліба (сімейний, обідній, селянський, гроно, смачний тощо).

Хліб висівковий подовий: в рецептурі є значна частка пшеничних  висівок,

молоко сухе знежирене, курячі яйця, олія соняшникова нерафінована. Рекомендується для  профілактичного  харчування, для виведення  з організму токсинів, зміцнення  імунітету.

Хліб гірчичний має пікантний смак,  виготовляється з додаванням сухої гірчиці, натурального бета-каротину. Щоб отримати добову норму бета-каротину (приблизно 5-6 мг), потрібно з’їсти  близько 1 кг моркви, що зовсім не просто. Тому і проводиться збагачення хлібів натуральним бета-каротином для оздоровлення людей.

А вміст сухої гірчиці прискорює одужання при будь-яких  інфекційних захворюваннях, тому що ця рослина має антисептичні, антибактеріальні, протизапальні властивості. Вміст гірчиці також поліпшує апетит та  роботу травної системи в  цілому, прискорює обмін речовин, знижує  кров’яний тиск та купірує напади мігрені.

Хліб “Туристичний”, булочка “Олімпійська” посипаються зверху кунжутом. Як відомо, кунжут нормалізує обмін речовин, поліпшує стан крові, знищує холестиринові прошарки в судинах, омолоджує організм.

Хліб житньо-пшеничний (стрілецький, козацький, білопільський, соборний) мають в своєму складі значну кількість житнього обдирного борошна  і виготовляються вони на  натуральних житніх густих заквасках. Це дає  можливість скоротити до мінімуму використання пресованих  дріжджів. На  таких заквасках, які  заквашуються 3 години, виставляються опари, які бродять теж не менше 2,5-3 години і лише потім замішується тісто. Весь процес приготування житнього тіста  займає  7 годин.

Хліб житній “Любительський” формовий  відноситься до заварних сортів. Технологічний процес тривалий і складається з виготовлення заварки, приготування житньої густої закваски, виставлення опари та приготування тіста.  Заварка готується з житнього обдирного борошна, солоду житнього ферментованого, кмину. Солод житній отримують методом пророщування відбірних зерен жита, після чого проводиться стадія ферментації. Солод натуральний має кисло-солодкий смак та чудовий аромат. Усе це надає хлібу “Любительському” високих харчових властивостей, збагачує вітамінами групи А,В,Е та РР, а також важливими мінеральними речовинами (селеном, кальцієм, фосфором, залізом). Значну корисну дію надає солод тим людям, які перенесли важке захворювання або операцію, допомагає швидше і ефективніше відновити сили. Житній солод позитивно впливає на стан зубів, ясен, волосся, нігтів. Він сприяє очищенню  організму від шкідливих речовин, шлаків, токсинів, допомагає уникнути появи каменів у жовчному міхурі. Позитивно впливає солод і  на  пам’ять людини, стимулює процес кровотворення, знижує вміст холестерину в крові.

Хліб “Житній” заварний  з чорносливом  належить до елітних хлібів, має неповторний смак. У складі сировини є: борошно пшеничне  першого сорту та житнє обдирне, родзинки, чорнослив, ядро горіха грецького,  солод житній ферментований, картопляні  пластівці, коріандр. У процесі приготування хліба проводиться заварювання крутим  окропом  частини  житнього борошна, солоду житнього ферментованого, картопляних пластівців та коріандру; потім  виставляється  опара  та міситься  тісто. Завдяки  тривалому технологічному процесу,  хліб довго не черствіє  без  всяких  штучних добавок. А вміст  в хлібові  чорносливу, родзинок, горіха грецького  сприяє  поліпшенню

роботи  серця,  імунної  системи.  Також цей хліб  дивовижно смачний, його

запросто можна  їсти  з чаєм,  наче десерт.

На ПрАТ “ Козятинхліб”  відроджують  хлібопекарські  традиції українського народу. Адже хліб  в старовину  завжди  пекли  на  заквасках. Усі компоненти закваски  винятково  рослинного  походження   і  викликають процес квашення. Закваска — це рідке тісто з житнього, пшеничного борошна, ячменю, пшениці, сквашене за допомогою  хмелю, сушеного винограду  з  додаванням  натурального  меду або цукру, житнього солоду. Саме  такі закваски  збагачують організм вітамінами, ферментами, біостимуляторами, захищають від застуд.

За ініціативи  керівника  підприємства В.Г.  Куценка  та  директора з виробництва А.А.  Кочубей освоєна технологія виготовлення продукції на хмельових заквасках  без   використання  пресованих чи  сухих дріжджів.

Уже третій рік поспіль радують споживачів  хмельові бездріжджові  вироби під торговельною маркою “Здорове харчування”. Це- хліб “Пшеничний” з  суміші пшеничного борошна вищого та першого  сорту, хліб “Поживний” пшенично-житній, хліб “Житній з толокном”  на житньо-хмельових заквасках, хліб “Висівковий” формовий  з суміші борошна вищого та першого сорту, з пшеничними висівками, хліб “Вітамінний” пшеничний з  натуральним  бета-каротином. Також хліб “Кукурудзяний”  пшеничний з текстурованим кукурудзяним борошном. Кукурудзяне  текстуроване борошно завдяки використанню вакуумного способу  виготовлення, зберігає більшу частку  корисних речовин та вітамінів, містить навіть такий рідкісний мікроелемент,  як золото.   Кукурудзяне борошно сприяє  зміцненню  судин, нормалізації роботи  серця, стимулює  жовчовиділення,  підвищує гемоглобіні навіть  продовжує молодість. Багет “Хмельовий” з борошна пшеничного в/с  посипаний маком, булочка “З кунжутом “ (в/с) посипана кунжутним насінням, булочка “Висівкова” (в/с) з пшеничними висівками.

Корисні властивості бездріжджових виробів  полягають у тому, що вони легше засвоюються організмом,  не чинять шкоди мікрофлорі  кишківника, поліпшують травлення, покращують діяльність печінки та підшлункової залози

Продукція “Здорове харчування” потребує  багато  уваги та відповідальності,  технологічний процес  дуже тривалий, адже тільки  цикл розведення  хмельової закваски триває більше  доби, а ще  постановка  опари, тіста. Тому  наші технологи  докладають  чимало  праці та зусиль, щоб  споживачі  отримали якісну і смачну продукцію.

Кожен працюючий  на  підприємстві  вносить  свої творчі знання, досвід, енергію, щоб  своєчасно випекти, упакувати,  доставити  в торгівлю  хліб, щоб завжди  на вашому  столі був цей  щедрий дарунок сонця, праці та землі!

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (7)
  • Володимир Пономарьов

    Я колишній працівник козятинхліб  хочу висловити свою думку про тарганів мимо мене не пробігали, хліб складали в лотки,спец одяг видавали..................А от зберіганням і санітарними нормами я б переймався в магазинах, коли хліб бере хто хоче,а в працівників навіть немає мед. огляду. Кожен має свою точку зору і свій погляд на дану  ситуацію,але я особисто  від козятинського хліба не відмовляюся, а від булочок тим паче це смакота....................
  • Katja

    Не розумію, навіщо цей наклеп?
  • Katja

    Продукція Козятинхліб завжди смачна, а саме основне виготовлена із натуральної сировини. Я була на даному виробництві і ніяких жахливих умов я там не бачила, працівники у спецодязі, обладнання вимите , неякі таргани не бігають.
  • Андрій

    це все добре, але судячи з відео які викидались про умови, то питання не щодо хімії і рецептів, а щодо санітарії
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up