Проблеми забезпечення якісною питною водою жителів міста

Проблеми забезпечення якісною питною водою жителів міста

Нами здійснюється плановий моніторинг якості питної води, яку споживають жителі району та міста Козятин (згідно з вимогами Регламенту взаємодії територіальних органів Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів та державних установ Міністерства охорони здоров’я).

У Козятині вода для досліджень відбирається в 10 контрольних точках водогінної мережі та громадських колодязів. Дослідження проводяться на відповідність вимогам безпеки з мікробіологічних вимог безпеки,  мікробіологічних показників, хімічних та органолептичних.

За минулий рік із водогінної мережі міста була відібрана 31 проба води для дослідження на бактеріологічні показники. Із них не відповідали показникам безпечності 4 проби (школа №1, школа-інтернат, дитячі дошкільні навчальні заклади №3, №5).

Із громадських колодязів, яких на обліку у нас 17, відібрано 58 проб води. Із них не відповідали нормативам 48 (це 82,8%). Безпечною за мікробіологічними показниками була вода в колодязі на вул. Героїв Майдану, №9 та на Довженка, 105.

Відео дня

На відповідність вимогам за хімічним складом було відібрано 29 проб води із водогінної мережі. Із них 2 не відповідало вимогам безпеки за вмістом заліза (вул. Володимира Великого (школа-ліцей) та на вул. Грушевського, 64).

Із громадських колодязів відібрано 55 проб води. Із них не відповідало нормативам безпечності 20 проб води. Із загальної жорсткості та наявності нітратів – 2 (вул. Пушкіна, 28, Катукова, 25). За нітратами – 5 (вул. Космонавтів, 52, Володимира Великого, 23-25, Грушевського, 21, Склярова, 1, Шевченка, 1). За вмістом аміаку – 2 (вул. Грушевського, 25, Грушевського, 45). За загальною жорсткістю – 10 проб води (вул. Незалежності 19, 7, Грушевського, 23, Героїв Майдану, 9, Винниченка, 43, Шевченка-Підгорбунського, 1, Ватутіна, 48-А).

Також в обласній лабораторії досліджувалась вода, яка знезаражується хлором із водогінної мережі на тригалогалогенметани (хлороформ). Встановлено, що вміст їх не перевищує допустимих рівнів.

Якість води із водогінної  мережі, в порівнянні з минулими роками, дещо покращилась. Це пов’язано із погодними умовами та роботами з заміни фільтрів на водоочисних спорудах. Невідповідність води вимогам безпеки напряму пов’язана зі станом водогінної мережі міста, де відбуваються її часті аварійні прориви.

Планова заміна водогінної мережі впродовж багатьох років не проводилась, а водогін існує більше 100 років. Водозабір в основному здійснюється із відкритих водойм річок Гнилоп’ять та Роставиця. Якість води в цих водоймах міняється залежно від кількості опадів, стану водойм, розміщених вище по руслу та застарілих технологій очистки води на водоочисних спорудах.

Назріло питання закінчення будівництва водогону Селище-Козятин з урахування корегування проектно-кошторисної документації. Адже хімічний та бактеріологічний склад підземних вод не міняється, і вода не потребує доочистки, адже її склад оптимальний та безпечний, за винятком перевищення вмісту заліза. Однак проектом передбачена технологія доведення вмісту заліза до допустимих рівнів.

Також міській раді необхідно вирішити питання планового ремонту, знезараження громадських колодязів, які не мають реального власника, відповідального за їх санітарний стан.

Леонід ЯЩУК, завідувач Козятинського міжрайонного відділу лабораторних досліджень

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up