Сьогодні - день Ревучої води. Чому потрібно слідкувати за "сваркою" в небі?

Сьогодні - день Ревучої води. Чому потрібно слідкувати за "сваркою" в небі?

В цей день,  21 квітня, в православній церкві вшановується пам'ять святих апостолів Іродиона, Агава, Руфа, Асигкрита, Флегонта, Єрма. У народі цей день називали Родион Виверни Голоблі, Родион Льодолом, Ревучі води.
 

Вважалося, що в цей день Сонце зустрічається з Місяцем. Ці зустрічі бувають добрі і погані. Добра зустріч призводить до ясної і теплої погоди, за якою судили про тепле літо. Якщо зустріч була невдалою, то день був дощовим, і тоді говорили, що це дуже поганий знак - швидше за все, влітку буде неврожай і засуха. Також вірили, що світила діляться між собою новинами і можуть посваритися. У таких випадках люди звинувачували в усьому Місяць, який, згідно з віруваннями, дійсно, мав злу силу.

Цього дня потрібно особливо шанувати воду і її джерела. Народ 21 квітня вирушав до річок та озер для того, щоб почистити водойми - вважалося, що без цього весни не буде. Було прийнято вмиватися джерельною водою і пити її, оскільки 21 квітня вода володіла цілющими властивостями, дозволяла лікувати різні хвороби.

Наші пращури примітили: якщо схід на Руфу ясний, то літо буде хорошим, якщо похмуро, то літо буде поганим, а якщо туманно - бути влітку негоді, якщо буде теплий вечір і тиха ніч, літо буде спекотним і сухим.

Відео дня

Селяни під час підготовки до оранки звертали увагу на таку землю: якщо грудка землі при падінні розсипається, то пора приступати до земляних робіт і обробки грунту.

Нагадаємо, сьогодні, 21 квітня, день народження королеви Єлизавети.

Єлизавета II (1926 р.) — королева Великої Британії (з 1952 року) з династії Віндзорів. Окрім цього, Єлизавета II править також Британськими заморськими територіями, але не як їх королева, а як королева Сполученого Королівства.


Ольга БОБРУСЬ
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:30 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 18:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:00 Що замовляла міська рада в лютому 10:04 Козятинські студенти поїхали у Німеччину аби пройти практику. Показали фото photo_camera 09:06 Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській 08:17 Козятинчани збирають кошти на систему дистанційних радіовмикачів «феєрверків» 07:03 В Махнівці відбувся турнір пам’яті Івана Лазарчука ·
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up