Тіло просить вітамінів та хлорофілу

Тіло просить вітамінів та хлорофілу

Природа пробуджується після зимової сплячки. Ми ослаблені і все через гіповітаміноз. Часто втомлюємось, хворіємо, неуважні, дратівливі. Насправді є причина — нестача вітамінів навесні нашому організму.

Природа в квітні, травні оживає, гріє сонце. Після зимової сплячки все пробуджується, хоче рости, цвісти, але багатьом це не в радість, і все через гіповітамноз. Ми стаємо ослабленими, дратівливими, часто хворіємо, неуважними та швидко втомлюємося.

Причина є звичайна — нестача вітамінів в нашому тілі навесні.

Річ у тім, що вітаміни беруть активну участь в обмінних процесах в організмі, якщо їх бракує, погіршується здоров’я, настрій та знижуються захисні сили, імунітет.

Відео дня

На жаль, вітамінами не можна запастися про запас. Приміром, водорозчинний вітамін C виводиться з організму протягом кількох годин, а такі як A, E, D жиророзчинні затримуються в організмі трохи довше десяти годин, але їх також треба постійно поповнювати.

Однак, отримати їх в достатній кількості навесні складно. Для прикладу, щоб отримати потрібну кількість вітаміну C з яблук, потрібно з’їдати їх більше 2 кг, а це, погодьтесь, складно. Фрукти, овочі через їх тривале зберігання містять у рази менше вітамінів. Зараз ми споживаємо багато висококалорійних рафінованих консервованих продуктів, бідних вітамінами та мікроелементами.

Якими ознаками наше тіло сигналізує про гіповітаміноз та як допомогти йому побороти цей неприємний стан — радять лікарі Віктор Циприян та Павло Євдокименко.

Продукти, багаті вітамінами навесні. Багаті на вітамін C шипшина, калина, обліпиха, зелена цибуля, часник, петрушка, картопля в кожушках, цитрусові, кропива, черемша, редиска, щавель, ревінь, огірки.

Багаті на вітамін A — печінка, вершкове масло, овочі, фрукти жовтого та червоного кольору (морква, перець, цитрусові, гранат та інші).

Продукти, багаті на вітамін D — яйця (особливо, перепелині), печінка тріски, жирна риба, ікра, вершкове масло, риб’ячий жир.

Продукти, багаті на вітаміни групи B — висівки (вівсяні, пшеничні, житні), бджолиний пилок, перга, забрус, молокопродукти (сир, сметана, кефір, ряжанка, кисле молоко, сироватка).

Вітамінні салати: кропива, зелена цибуля, часник, щавель, петрушка, черемша + варені яйця (особливо перепелині) + сметана, олія льону.

І на закінчення побажання: вживайте якісні вітамінні продукти. Будьте діяльні і здорові.

Іван Смоліч, ветеран праці, лікар-гігієніст

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up