Цікаві факти про новорічну ялинку

Цікаві факти про новорічну ялинку

Встановлювати живу ялинку вдома, купляти штучну чи змайструвати щось більш незвичне? Кожна людина схиляється до різних варіантів, але всі хочуть одного — створити святковий настрій у домі.

Традиція прикрашати дерева з’явилась надзвичайно давно, відколи люди вірили в те, що у деревах живуть духи. А дерева, такі як ялинка, що залишаються зеленими навіть узимку — вважаються символом безсмертя.

Традицію прикрашати новорічну ялинку датують 1605 роком — саме тоді її існування було вперше “задокументовано” на території Саксонії. А от за часів Київської Русі ялинка була символом абсолютно протилежним і характеризувала смерть, а не безсмертя. Лише згодом ми запозичили цю традицію у європейців. Прикрашали ялинку раніше не спеціальними іграшками, а фруктами, цукерками, печивом, а згодом і свічками. У дім спочатку приносили лише гілочку ялинки, а не ціле дерево. Маленька гілочка біля столу чи комина — була оберегом від злих духів. Вважається, що першим приніс цілу ялинку в будинок — Мартін Лютер, німецький релігійний реформатор. До цього німці встановлювали вічнозелене дерево у подвір’ях. Що теж непогана традиція, адже потім не доводилось прибирати підлогу вітальні від голок.

Проте німці все ж знайшли вирішення проблеми з голками, адже саме вони вперше встановили штучну ялинку. У 1747 році вони створили ялинку із розфарбованого пір’я гуски, та поклали початок виробництву штучного аналогу головної новорічної прикраси. Це дозволило зменшити щорічне вирубування дерев, адже кожна ялинка перед продажем зростає протягом близько 10 років, аби її могли використати на 2 тижні. Проте штучні пластикові аналоги — теж сумнівна послуга природі, адже вони хоч і служать 5-7 років, та розкладаються потім у землі ще кілька століть. Сьогодні ті, хто дійсно турбуються про природу, знаходять цікаві способи замінити ялинку. Наприклад, розвішують електричну гірлянду на стіні у формі ялинки. Першу таку гірлянду винайшли в Америці у 1895 році. Тоді вона прикрашала ялинку Білого дому.

Відео дня

Бодан БРЕЖИЦЬКИЙ

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up