У Флоріанівці живуть європейці

У Флоріанівці живуть європейці

Родина Савранів втілює в життя новітні технології

За енергозбереження мріє кожна українська родина. Та одна справа мріяти, а інша  — запроваджувати енергозберігаючі технології. І приємно, що такий творець є в нашому Козятинському районі. Це Володимир Саврань з села Флоріанівки.

З словами пана Волидимира, все дуже просто.

— А а що тут такого, —  каже він. — Взяв і зробив!

Відео дня

Та за цими словами “взяв і зробив” стоять роки наполегливої праці всього сімейства — його дружини, синів Сергія та Миколи.

А починалося все так.

Ще коли Володимир Никифович працював на залізниці виконробом, поїхали з дружиною Антоніною Іванівною в Англію. Їм сподобалось, що там немає жодного клаптика землі, яка б пустувала. От як тільки повернулись на рідну землю, вирішили з дружиною, що зроблять Європу в Україні.

Купили стареньку хатину в селі Флоріанівка в 2010 році і почали будувати. Європу? Ні! Спочатку житло, на що пішло 4 роки. І за три останні тут побудовано дійсно райське містечко. А чому  для об’єкта діяльності обрали село, а не місто? Тому що в селі більший масштаб для творчості. Будувати можна будь-де, коли є бажання і можливість для творчості. Так стверджує господар.

— Розкажіть про сонячну батарею, що стоїть на даху вашого будинку,— попрохали ми главу сімейства.

 

— Одна секція сонячної  батареї дає три кіловати, — розповідає він. — Щоб вистачило на всі електроприлади, які є в будинку, потрібно поставити ще три таких батареї. За 4 - 5 років затрати окупляться. Це вигідно і екологічно чисто. Енергія сонця безкоштовна і не дорожчатиме. Хіба що тільки її складові.

Ще ми запитали, що за чудо-плита сучасності стоїть на дворі і скільки вона коштує?

— Це я сам робив, — каже пан Володимир, колишній залізничник, який за роками вийшов на пенсію.

— А як ставитесь до реформи на селі, про об’єднання сільських громад?

— А ніяк, — відповів він. — Об’єднаються господарі, буде господарство. Об’єднаються, хто пас задніх, може стати гірше. Головне — бути об’єднаним у своїй сім’ї, в своїй родині. Кожен на своєму місці повинен щось робити потрібне, корисне і бути відповідальним в своїх рішеннях.

Взагалі, на земельній ділянці, яку сім років тому придбала подружня пара Савранів із села Флоріанівки, є багато цікавого. Це, ніби місце для екскурсій.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up