У Козятині з’явився перший дівочий рок-гурт

У Козятині з’явився перший дівочий рок-гурт
  • Якщо ви вважаєте, що рок-музика — це суто чоловіча справа, то дівчата, з якими ми вас познайомимо сьогодні, переконають вас у протилежному.
  • Героїні нашої публікації — три юні козятинчанки, які нещодавно створили власний гурт під назвою «Survgen» і вже встигли виступити на сцені.
  • Що зашифровано у назві, який стиль обрали і що звело дівчат разом — розкажемо вас усе це.

Гурт «Survgen» — це тріо, яке утворилося на початку літа 2021 року. Назва читається як «сьорвджін» із наголосом на останній склад. «Стереотипи нас вбивають» — ця фраза написана на сторінці гурту в Інстаграм. Учасниці дійсно вільні від стереотипів. Вони доводять усім, що дівчата не обов’язково повинні фанатіти від рожевого кольору, бантиків і попси, а що їм є місце у важкій музиці.

До складу «Survgen» входять троє 14-річних дівчат: Іванка Астахова, Катя Сєргєєва і Даша Повар. Ми познайомилися на фестивалі «Рок-Козятин», який днями відбувся у нашому місті. До виходу на сцену дівчата знайшли час, аби зі мною поспілкуватися. Наша розмова проходить під звуки барабанів і гітари.

Перше, що мене цікавить — що таке «Survgen». Не скажу про себе, що експерт в англійській мові, бо маю лише елементарні знання, проте ніколи не стикалася з таким словом. І в моєму словнику його також немає. Виявилося, що це слово дівчата придумали самі.

Відео дня

— Взагалі ми брали це як survivian genius, — каже Іванка. — Ми скоротили до survgen. Це означає генії, які вижили. Тому що наша група пережила дуже багато чого. У нас взагалі було шість осіб, але потім нас стало троє і ми вирішили далі рухатись.

— А як так трапилось? — запитую я.

— Тому що в деяких є бажання займатись музикою, я для деяких це просто так, — включається в розмову Даша.

— Дуже несерйозні люди нам траплялися на шляху, — додає Іванка.

Дівчата знайомі змалечку, але звів їх вокальний гурток у Центрі дитячої та юнацької творчості, який ми часто називаємо «Будинком піонерів». Саме там почалася історія «Survgen».

— Я, наприклад, хотіла займатися музикою завжди і тільки зараз знайшлася можливість зробити свою рок групу, — каже Катя. — І ми вирішили спробувати і якось так закрутилося трошки. Ми взагалі не думали, що так вийде.

— В якому жанрі граєте? — запитую дівчат. Довга пауза, вони задумалися.

— У нас більше пісні готичні, готичний рок, — відповідає Іванка Астахова.

У мене одразу виникає асоціація з гуртом «Evanescence», який ми любили слухати ще в школі, хоча там лише вокалістка дівчина, решта учасників — хлопці. Натомість у нашому «Survgen» самі дівчата і це перший суто дівочий гурт у рок-просторі Козятина. Вони грають авторські пісні англійською мовою. Пишуть всі разом.

— У нас немає такого, що один пише, — каже Катя. — Кожен у пісню додає щось своє і так воно створюється.

— Перша пісня, наприклад, ми просто сиділи і її написали, — розповідає Даша. — І тут ми такі: «О, давайте слова напишем». І ми так написали.

— Спочатку створюється мелодія, потім додаємо слова і виходить пісня, а потім з часом ми додаємо щось нове, нове й нове, — говорить Іванка.

— Нову пісню ми взагалі придумали отак: просто я вирішила під барабани підібрати якісь ноти і все, — додає Катя. — І так воно вийшло. Насправді це легко.

Усі дівчата опанували гру на гітарі і всі вони, як я вже писала вище, ходять на вокал. Але у гурті вони розподілили ролі по-іншому. Катя Сєргєєва грає на бас-гітарі, Даша Повар — на електрогітарі, а співає Іванка Астахова.

— Просто Іванка найсильніша в голосі, їй легше витягнути і вона більший професіонал в цій справі, — пояснює Катя.

Місце драмера наразі вакантне. Позаяк це ґьорл-бенд, шукатимуть на барабани також дівчину.

— Я так розумію, оскільки всі вміли грати, то з інструментами проблем не було, а як стосовно репетиційної бази?

— Це також спонтанно вийшло, — відповідає Катя. — Просто Сергій Гайдучок, велике йому дякую, сказав, що в нього є знайомий, який нам може дати базу.

— І ми так пішли, домовилися і вже в нас була база, — каже Іванка.

— Нас прийняли одразу, це було дуже круто, — додає Катя. — Нас люблять там.

Поки що у репертуарі дівчат дві пісні. Із ними гурт «Survgen» дебютував на «Рок-Козятин». Їх виступ відкривав фестиваль.

— Перед публікою ми вже виступали, але з інструментами трішки страшнувато, — ділиться емоціями Катя.

— Може десь дріт відійти, мікрофон зафонити, такі технічні труднощі, — підхоплює Іванка.

Але того, чого дівчата так боялися, не сталося. Технічних несправностей не виникло. Вони запалили публіку. Після виступу «Survgen» отримали багато схвальних відгуків.

Чимало глядачів, які прийшли на «Рок-Козятин», знімали дівчат на відео, робили фото, викладали це в Інстаграм і писали, що вони круті.

Додам, що «Рок-Козятин» створювався, перш за все, як майданчик для підтримки молодих гуртів. За 16 років свого існування фестиваль не лише не відійшов від цього задуму, а й виріс у плані масштабності проведення.

 

Читайте також:

30-річчя Незалежності Козятин відсвяткував кайфовим концертом

А про козятинські рок-гурти, які увійшли в історію, можна почитати тут

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач78

    сьорвджін, нарощуй силу!
  • A1ziK pro

    Рок рулить, хто не знами нюхай бринзу
  • Читач74

    Слухай рок , а не гей гурти диряві
  • Читач74

    Гурт супер, рок завжди з нами.

keyboard_arrow_up