“Вйо” обирати сімейного лікаря!

З 1 січня в Україні запроваджують нову реформу медицини

Як може виглядати похід до лікаря?

З 1 січня 2017 року вступає в дію Закон України “Про загальнообов’язкове соціальне медичне страхування”. Для нас це буде реформа номер два.

Реформування відповідно до нового закону проводитиметься поетапно. На черзі стоїть первинна ланка медобслуговування населення. Хоча до початку кардинальних змін залишилось тільки місяць, проте про них майже ніхто не знає.

Відео дня

— Наразі КП “Козятинська центральна районна лікарня” відноситься до вторинної ланки медобслуговування, — пояснює головний лікар Олександр Кравчук.


 

— Реформа ж стосуватиметься у 2017 році тільки первинної ланки медичного обслуговування населення. Тому, говорити про нововведення, які ще не стосуються нас, рано.

— Ніяких відомостей про те, як реформуватимуться заклади вторинної ланки  медичного обслуговування населення, на сьогоднішній день нема, — каже колишній  виконуючий обов’язки головного лікаря Козятинської лікарні відновного лікування Володимир Гуцол.  

 

Прокоментував ситуацію газеті “RIA-Козятин” головний лікар Козятинського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Олександр Дзема.

— Про рефомування галузі охорони здоров’я у 2017 році нам відомо, — каже він. — Адже медицина Козятинщини, як і Вінниччини в цілому, була в пілотному проекті протягом 2011-2014 років. У його рамках пройшло розділення на первинну і вторинну ланку та впровадження сімейної медицини. Це були позитивні зміни в бік покращення і наближення медицини до людей і наближення медичної допомоги населенню.  У форматі сімейної медицини наші лікарі працюють з 2008 року. Ми були одними з перших не тільки на теренах області, але і в державі. Тому нововведення, які зараз впроваджуються в охороні здоров’я, для нас давно знайомі. Сільські лікарі ще до реформи були сімейними лікарями.  Вони знали про сім’ю все: спадкові хвороби, спосіб життя, звички сім’ї, що давало змогу попередити захворювання та передбачити його перебіг. Коли почали перенавчати профільних лікарів (терапевтів, хірургів, гінекологів, неврапотологів) виявилося, що шести місяців перекваліфікації не достатньо. Треба було знати сім’ю, опікуватися дітьми. А лікарі «вузького» профілю не мали достатньо знань та досвіду з педіатрії. Це і стало основним каменем спотикання в подальшій роботі. Пройшло уже майже 8 років — і наші лікарі змогли переформатуватись.

За словами пана Дземи, із реорганізацією колишньої залізничної лікарні додалося на обслуговування сімейних лікарів  близько 12,5 тисячі населення. Їх “передали”  в “районку”. Довелося знову перенавчати лікарів відділкової лікарні. Тепер вони перепрофільовуються і в подальшому почнуть працювати як сімейні лікарі.

 

Мешканці села не зможуть вибрати

Розподіл на ланки при подальшому реформуванні збережеться. Про це також повідомив головний лікар  Козятинського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Олександр Дзема.

 

На даний час існує три ланки. Первинна — амбулаторії загальної практики сімейної медицини, фельдшерсько–акушерські та фельдшерські пункти. Вторинна — центральна районна лікарня (консультативна поліклініка та стаціонарні відділення). Третинна — обласні лікарні, спеціалізовані диспансери, і науково-дослідні інститути. По всій Україні запроваджується принцип вибору сімейного лікаря. Пацієнт має право звернутися в лікувальний заклад первинного рівня і написати заяву з проханням взяти його та членів його  сім'ї на медичне обслуговування. Причому він особисто визначає, якому лікарю надати перевагу.

 

210 гривень на одну людину

 

— Чому вирішили почати саме з моделі страхової медицини в первинній ланці?

— Нова реформа має на меті оздоровлення суспільства взагалі, — каже Олександр Іванович. — Велика частина населення України не проходить щорічних оглядів. А прогресивні системи охорони здоров’я, що існують у світі, працюють на випередження і ранню діагностику захворювань. То ж частину переважної кількості проблем зі здоров’ям можна вирішити на етапі саме первинної  медичної допомоги — профілактичного огляду. У результаті реформи в кожного українця з’явиться свій сімейний лікар, який стежитиме за його здоров’ям. Якщо ж виникнуть серйозні проблеми, сімейний лікар направлятиме свого пацієнта до профільних фахівців.

Держава передбачає виділити на надання первинної медичної допомоги близько 210 гривень в рік на кожного пацієнта. За рахунок коштів медичної субвенції сімейний лікар має забезпечити весь спектр передбачених протоколами лікування медичних послуг та комплекс профілактичних заходів. За нинішнім проектом лікар може мати до 2000 пацієнтів.

Щодо остаточного впровадження загальнодержавної системи медичного страхування в державі – МОЗ розробляє варіанти її втілення і проект буде реалізовано найближчим часом.

За словами головного лікаря, збір страхових внесків в Україні вже існує. Це загальна система оподаткування. Фактично всі, хто має українське громадянство, будуть автоматично включені у Національну систему медичного страхування. Якщо навіть  отримує зарплату в конверті або їздить на заробітки за кордон. Такі люди вже платять непрямі податки (ПДВ, акцизи), здійснюючи будь-яку покупку в магазині.

 

 

Новий головний лікар

Під час проведення 12-ї позачергової сесії 7-го скликання депутатами було прийнято низку кадрових питань. Зокрема, на посаду головного лікаря комунальної установи «Козятинська лікарня відновного лікування» призначено Олександра Петровича Євтушка, з яким уклали контракт до 20 вересня 2021 року ( сайт Вінницької облради)

 

 

Ми запитали у козятинців:

"Що ви знаєте про можливе введення страхової медицини в 2017 році?"

 

 

Альона ( 28), домогосподарка:

— Чую про це вперше.

Галина Артемчук (51), соціальний працівник:

— Так, я чула по телевізору. Проте толком нічого не знаю.

 

Ольга (51), продавець:

— Навіть поняття не маю.

 

Галина Василівна (59), поштар:

— Нічого не знаю, навіть і не чула.


Григорій Юхимович (70), пенсіонер:

— Нічого не знаю. А що це таке?


Лариса (47), тимчасово непрацююча:

— Чула щось по телевізору.
 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up